.

ΔΕΗ: Ενεργειακό project 3,5 δισ. στο Κόσοβο

Αναδημοσίευση: Εφ. Τα Ημερησία, του Λεωνίδα Λιάμη , 10/9/09

Αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό που έχει στον «αέρα» για τουλάχιστον 2 χρόνια, η κυβέρνηση του Κοσόβου, με σκοπό την ανάπτυξη μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στη χώρα, συγκεντρώνει, πλέον, η «συμμαχία» της ιταλικής Enel με την κοινοπραξία Sencap, που έχουν συστήσει η ΔΕΗ και η αμερικανική Contour Global.

Μοναδικός αντίπαλος του εταιρικού σχήματος Enel-Sencap, για το mega project των 3,5 δισ. ευρώ -με συνολική ενεργειακή δυναμικότητα 2.000 MW και καύση άνθρακα- είναι το consortium, της τσεχικής CEZ και της αμερικανικής AES. Το τοπίο δε, για τον νικητή, υπολογίζεται πως θα έχει ξεκαθαρίσει -εκτός απροόπτου- μέχρι το τέλος του έτους.

Στη short list των αρχών του Κοσόβου είχαν εγγραφεί, αρχικώς, δύο ακόμη «μνηστήρες», η γερμανική RWE και η κοινοπραξία υπό την επίσης γερμανική EnBW και την αμερικανική WGI, οι οποίες, ωστόσο, μάλλον έπαψαν να ενδιαφέρονται για το project.

«Έχουμε διαβάσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά επισήμως δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση από τα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα ότι αποχωρούν από το διαγωνισμό», είπε στην «Η» ο εκπρόσωπος της αρχής προώθησης επενδύσεων της χώρας (Investment Promotion Agency of Kosovo-IPAK) Mag.

Hamez Morina. Πρόσθεσε μάλιστα πως ακόμη και με μόνο δύο διεκδικητές η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι πρόθεση των αρχών είναι οι διαδικασίες να «τρέξουν» και η επιλογή του αναδόχου να έχει γίνει πριν από το τέλος του 2009, για να ξεκινήσει το 2010 η κατασκευή.

Από τη Θεσσαλονίκη και το βήμα της 74ης ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος του ΙΡΑΚ εξήγησε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την υλοποίηση της επένδυσης σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση το πλάνο περιλαμβάνει την κατασκευή μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνίτη, συνολικής δυναμικότητας 1.000 MW, ενώ αργότερα θα ανεγερθεί και έτερη μονάδα ανάλογης ισχύος.

Σταθμός
Ο ενεργειακός τομέας για το Κόσοβο, περιλαμβάνει και άλλες κινήσεις, όπως η πώληση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Kosova B, η σταδιακή απενεργοποίηση, έως το 2015, του σταθμού Kosova A και η απόδοση της εκμετάλλευσης, για διάστημα 40 ετών, του ορυχείου Sibovc Mine, στο σχήμα που θα επικρατήσει στο διαγωνισμό για την κατασκευή του Kosovo Re.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου