.

Άρση εμποδίων και στρεβλώσεων για επενδύσεις ΑΠΕ ανήγγειλε ο Γ. Μανιάτης

Αναδημοσίευση: Εφ. Αυγή, 24/10/09

Την άρση των θεσμικών εμποδίων και στρεβλώσεων καθώς και των αντιφατικών αντιμετωπίσεων στην αδειοδότηση και κατασκευή των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προανήγγειλε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, μιλώντας στο συνέδριο “Enertech 09” που διοργανώνει η ΔΕΗ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για πρωτοβουλίες προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να πείθονται ώστε να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι στις επενδύσεις αυτές.

Όπως τόνισε, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί τουλάχιστον σε 20%, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο ώς το 2020. Στον σχεδιασμό, εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά, περιλαμβάνονται υπεράκτια αιολικά πάρκα και μονάδες γεωθερμίας. Επανέλαβε, δε, ότι στο ενεργειακό μείγμα της χώρας “δεν χωράει” ο λιθάνθρακας, ενώ δεν αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική η χρήση πυρηνικών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα επενδυτικά σχέδια μονάδων ΑΠΕ με άδεια παραγωγής ή με θετική κρίση από τη ΡΑΕ υπερβαίνουν τα 1.000 με συνολική ισχύ σχεδόν 12 GM, εκ των οποίων το 90% αυτών είναι αιολικά, ενώ στα φωτοβολταϊκά η ισχύς των αιτήσεων υπερβαίνει τα 3 GM. Εντυπωσιακή είναι κατά τον υφυπουργό η πληθώρα (άνω των 7.000) των αιτήσεων για μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών, η αξιολόγηση των οποίων θα ολοκληρωθεί σύντομα από τη ΡΑΕ.

Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στα σχέδια διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο, που, όπως τόνισε, θα ωφελήσει τόσο την εθνική οικονομία όσο και τα ίδια τα νησιά του Αιγαίου, αφού θα αντιμετωπίσει το ενεργειακό τους πρόβλημα, αλλά μέχρι τότε οι μονάδες ΑΠΕ πρέπει να λειτουργούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα από όλους τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ν. Χατζηαργυρίου, αναφέρθηκε στη “μεγάλη πρόκληση” παραγωγής ενέργειας με καθαρό τρόπο, δηλαδή χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα προϊόντα καύσης των ορυκτών και υγρών καυσίμων, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ εκφράζει και υλοποιεί την ενεργειακή πολιτική που χαράσσει η Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, όλα τα χρόνια η παραγωγή στηρίχθηκε στο εγχώριο καύσιμο, τον λιγνίτη, αλλά πλέον οι απαιτήσεις διαφοροποιήθηκαν και η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να εξυπηρετήσει και αυτή την μεγάλη τεχνολογική απαίτηση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου