.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την επιβολή «φόρου άνθρακα» στους τομείς της γεωργίας και των μεταφορών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει σοβαρά την τροποποίηση της Οδηγίας 2003, η οποία αφορά στην φορολόγηση της ενέργειας (Energy taxation Directive) και σχεδιάζει την φορολόγηση τομέων οι οποίοι δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Σε πρώτη φάση, οι τομείς αυτοί αφορούν τις μεταφορές και τη γεωργία.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση εκκρεμεί στην Ατζέντα της Commission εδώ και 8 περίπου μήνες αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το σκόπελο της εσωτερικής διαβούλευσης τουλάχιστον μέχρι τις 29/09/09. Εσωτερική διαβούλευση για την Commission σημαίνει ότι όλοι οι Επίτροποι μπορούν να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με μια προτεινόμενη Οδηγία, αλλά εάν η Οδηγία πλειοψηφικά «περάσει», τότε το σύνολο των Επιτρόπων οφείλει να την υποστηρίξει προς τα έξω, άσχετα αν διαφώνησε μερικώς ή ολικώς με το περιεχόμενό της. Αντιδράσεις υπήρξαν και εκτός Επιτροπής με σημαντικότερη αυτή του Joan Ruddock, βρετανού υπουργού αρμόδιου για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών. Αντιθέτως, ο Christian Egenhofer, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Το σχέδιο της προτεινόμενης Οδηγίας προβλέπει την επιβολή φόρου 0,01 ευρώ/ kg CO2 στο πετρέλαιο, την κηροζίνη και το φυσικό αέριο, ενώ για τα καύσιμα κίνησης προβλέπεται φορολογία από 0,01 έως 0,03 ευρώ / kg CO2. Αν βεβαίως στην επερχόμενη συνάντηση του Δεκεμβρίου 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 30%, ο προτεινόμενος φόρος θα αυξηθεί αναλογικά. Η προτεινόμενη Οδηγία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.
Λεπτομερείς πληροφορίες, στο επισυναπτόμενο κείμενο της προτεινόμενης Οδηγίας.
Μετά λοιπόν τους περιβαλλοντικούς φόρους οι οποίοι πυροδότησαν έντονο προβληματισμό αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα των λιγνιτών, σειρά έχουν οι μεταφορές και η γεωργία. Αναμένονται δύσκολοι καιροί για τους ενεργειακά σπάταλους και περιβαλλοντικά κοντόφθαλμους.

Energy Taxation Inter Service Proposal

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου