.

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα Ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Αναδημοσίευση: Εφημερίδα Πρωινός Λόγος της Μαίρης Κεσκιλίδου, 13/10/09

Μπαράζ» απολύσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τάξεις των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων αφού υπεργολάβοι αλλά και τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Ορυχεία της ΔΕΗ επικαλούνται έλλειψη αντικειμένου εργασίας άρα μείωση προσωπικού. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι εργολάβοι αντικαθιστούν το έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τους με αλλοδαπούς η και Έλληνες χωρίς τα απαραίτητα προσόντα καταστρατηγώντας μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με εξαντλητικά ωράρια.

Οι εκτιμήσεις φέρουν τον αριθμό των απολυμένων στους 50 μόνο για τον τελευταίο μήνα μεταξύ των οποίων και άτομα που έχουν υπερβεί το 55ο έτος, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας τους σε άλλη εταιρεία, ενώ, συρρικνώνεται και το ποσό της σύνταξης τους. Δεν φαίνεται να είναι καλλίτερα τα πράγματα και στους χειριστές σκαπτικών μηχανημάτων στα Ορυχεία του ΛΚΔΜ , ορισμένοι από τους οποίους κάνουν λόγο για φαινόμενο που εμφανίστηκε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

Έξαρση των απολύσεων τα τελευταία δύο χρόνια με ένταση το τελευταίο τρίμηνο διαπιστώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου επαγγελματιών οδηγών και λοιπών αυτοκινήτων Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Μαυρογένης, ενώ το 1/ 3 των μελών της διοίκησης, χωρίς να εξαιρείται ο πρόεδρος, είναι στο ταμείο ανεργίας. Τονίζει ότι υπάρχουν δουλειές στα ορυχεία απλά οι εργοληπτικές εταιρείες επιλέγουν τους ανειδίκευτους εργάτες χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου με αποτέλεσμα να οργιάζει η μαύρη εργασία. Υποστηρίζει ότι η ανεργία στον κλάδο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αγγίζει το 30% με μαζικές απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι από τη μία στιγμή στην άλλη έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. Ορισμένοι από τους απολυμένους πορεύονται με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΔΕΗ και κάποιοι άλλοι συντηρούνται με το επίδομα ανεργίας, που δρα ως ασπιρίνη. Σημειώνει ότι την κατάσταση αυτή «ευνοεί» η ανυπαρξία ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Πτολεμαΐδα λόγω ελλείψεων προσωπικού (Επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ, Τροχαία) κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν στις έδρες των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Τις επόμενες ημέρες το Συνδικάτο θα αποστείλει γραπτές αναφορές διαμαρτυρίας στους εμπλεκόμενους στο θέμα φορείς, αν και το πρόβλημα είναι γνωστό από παλαιότερες ανάλογες κινήσεις του, με πρώτο αποδέκτη το υπουργείο Απασχόλησης για να ακολουθήσει επίσκεψη στο νέο υπουργό. «Εμείς θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση να στελεχωθούν οι επιθεωρήσεις εργασίας με υπαλλήλους για να διενεργούνται συχνά και σωστά έλεγχοι. Εξ άλλου το ανακοίνωσε πρόσφατα ο νέος υπουργός».

Θύμα των απολύσεων του τελευταίου μήνα και ο Σάκης Πολυγένης ο οποίος είδε την πόρτα εξόδου μετά από 22 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής δράσης, αναζητώντας σήμερα δουλειά, πλην όμως τα 57 χρόνια του λειτουργούν ανασταλτικά στην προοπτική εργασίας, ενώ προβληματίζεται για τη σύνταξη του καθόσον η συχνότητα εργασίας και το ύψος της μισθοδοσίας των πέντε τελευταίων ετών καθορίζουν το τελικό ποσό. Υποστηρίζει ότι ο αριθμός των απολυμένων συναδέλφων του το Σεπτέμβριο υπερβαίνει τους 50.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου