.

Yπόμνημα εργαζομένων λιγνιτωρυχείου Προσήλιου

Αναδημοσίευση: kozan.gr

Οι εργαζόμενοι στο λιγνιτωρυχείο Προσήλιου και συνεργαζόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής των Σερβίων με το παρόν υπόμνημα μας δηλώνουμε τη στήριξη μας για την απρόσκοπτη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου Προσήλιου. Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας που συστηματικά επιχειρείται η παρακώληση της λειτουργίας του λιγνιτωρυχείου, με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή μας.

Είναι πρωτοφανές όταν ένα ορυχείο δεν λειτουργεί να εμφανίζονται διάφοροι ενοχλημένοι από τη λειτουργία του (!!!), ενώ όταν λειτουργεί οι ίδιοι να μην ενοχλούνται (!!!)

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν διαμαρτυρίες για την εγκατάσταση του συγκροτήματος θραύσης του λιγνιτωρυχείου σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων από τον οικισμό του Τριγωνικού μια και προφανέστατα η λειτουργία του δεν επηρεάζει τον οικισμό!!! Μέχρι πέρσι το συγκρότημα θραύσης λειτουργούσε σε απόσταση πολύ μικρότερη από τον οικισμό Προσήλιου.

Δεν είναι δυνατόν να δηλώνουν ορισμένοι ότι δεν ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες αδειοδότησης του λιγνιτωρυχείου και γνωμοδοτήσεων περί αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν, στο νομαρχιακό συμβούλιο Κοζάνης ,οι συζητήσεις για τις γνωμοδοτήσεις της κάθε φορά διήρκησαν περισσότερο από τέσσερις ώρες και μάλιστα με την παρουσία πολλών κατοίκων από την περιοχή του λιγνιτωρυχείου και πολλών από εξ ημών (!!!)
Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να αντιδρούν φωνάζοντας για την ασφάλεια των κατοικιών τους όταν οι εργασίες του λιγνιτωρυχείου βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 2 χιλιόμετρα από αυτές και σύμφωνα με τον νόμο θα μπορούσαν να είναι στα 250 μέτρα (!!!)

Τυχαίνει να ζούμε και εμείς στην ίδια περιοχή που ζουν και αυτοί που φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Τυχαίνει η δουλειά μας να είναι στα ορυχεία και να μην είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι. Τυχαίνει να έχουμε οικογένειες που κανένα μέλος της δεν είναι «βολεμένο».

Η ανεργία πλήττει καθημερινά τις οικογένειες μας. Δεν είμαστε ούτε απολίτιστοι ούτε αναίσθητοι. Νοιαζόμαστε για την περιοχή1 μας και για το περιβάλλον, εδώ ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Στηρίζουμε τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου με κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργασιών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εάν τυχόν στη χώρα μας οι μεταλλευτικές εργασίες είναι απαγορευμένες ας μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι περί τούτου ,εάν όχι ας δεχθούν ορισμένοι την εφαρμογή όσων προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Απαιτούμε τη διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και των εργασιών, δεν υπηρετούμε αδιευκρίνιστα ή άλλα τυχόν συμφέροντα. Υπηρετούμε το δικαίωμα μας για εργασία στον τόπο μας. Κάποιοι άλλοι είναι που δεν επιθυμούν τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου προβάλλοντας ανυπόστατους λόγους για τη μη λειτουργία του. Το λιγνιτωρυχείο λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια. Τι έγινε το τελευταίο έτος και ξαφνικά υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις;

Ζούμε στην περιοχή, ζούμε από αυτή και στηρίζουμε όλες τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και διατηρούνται εντός συγκεκριμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου