.

Κάπρος: Μη υλοποιήσιμος ο στόχος 20%

Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, του Μιάη Καϊτατζίδη, 27/11/09

Προσγείωσε κυβέρνηση και περιβαλλοντολόγους ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος, ως προς τις δυνατότητες της χώρας να πιάσει τους στόχους για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές το 2020.
Μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο καθηγητής του ΕΜΠ, που έχει αναλάβει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των ρύπων ενόψει της Κοπεγχάγης, χαρακτήρισε φιλόδοδοξο το στόχο για συμμετοχή κατά 20% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ώς το 2020. Οπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει το 2020 μία στις τρεις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, προϋποθέτει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 2.500 μεγαβάτ κάθε 5 χρόνια, έναντι 1.100 μεγαβάτ που είναι το σκορ της 10ετίας. Επίσης, μονάδες βιομάζας 300 μεγαβάτ έναντι των 30 μεγαβάτ που λειτουργούν σήμερα, μικρών υδροηλεκτρικών 250 μεγαβάτ, έναντι των 50 που είναι εγκατεστημένα, και αύξηση του ποσοστού χρήσης των βιοκαυσίμων στο 11%, έναντι του λιγότερο από 2% που είναι σήμερα.
Αύξηση τιμολογίων
Παρ' όλ' αυτά, ο κ. Κάπρος εκτιμά ότι όσο και αν είναι φιλόδοξος ο στόχος για τις ΑΠΕ, αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση των τιμολογίων ηλεκτρικού στα σημερινά επίπεδα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ένα επιπλέον κόστος 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, καθώς από το 2013 θα αγοράζονται όλοι οι ρύποι που εκπέμπονται από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Το ποσόν αυτό μετακυλιόμενο στα τιμολόγια, θα τα αυξήσει κατά 30%. Ετσι, η μόνη περίπτωση να μην επιβαρυνθούν τα τιμολόγια, είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κόστος των οποίων πλέον είναι συγκρίσιμο με αυτό των συμβατικών μονάδων, εφόσον συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς ρύπων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου