.

Οικολόγοι Πράσινοι για τα περιβαλλοντικά επεισόδια από τη ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενική αφασία απέναντι στα συνεχιζόμενα επεισόδια ρύπανσης της ΔΕΗ
Με τι «μούτρα» θα πάμε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την προστασία του κλίματος ;

Ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο ρύπανσης είχαμε προχθές. Ένοχος η ΔΕΗ, ηθικός αυτουργός η Πολιτεία και συνένοχος η τοπική κοινωνία που με τον ένα ή άλλο τρόπο στηρίζει πολιτικά και πρακτικά ένα ρυπογόνο ακριβό και τελικά χρεωκοπημένο ενεργειακό μοντέλο.
Η διαδικασία των «επανορθωτικών» μέτρων (προληπτικά δεν υπάρχουν) ήταν όπως πάντα πανομοιότυπη:
• Εν αρχή ην η οπτική παρατήρηση και τα πρώτα τηλέφωνα. «Τι γίνεται ρε παιδιά. Πολύ πράγμα από τις καμινάδες. Κιτρινίλα και μαυρίλα. Συμβαίνει κάτι έκτακτο ;»
• Στη συνέχεια οι σταθμοί μέτρησης ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση των αισθήσεων. Οι Ανάργυροι, ο Οικισμός της ΔΕΗ, η Ποντοκώμη, η Πεντάβρυσος και γενικότερα η Εορδαία ήταν και πάλι στο κόκκινο το Σαββατοκύριακο. Ο δείκτης ρύπανσης έπιασε το 80 -100 % της μέγιστης τιμής του.
• Οι δημοσιογράφοι κάτι έγραψαν, κάτι είπαν στις πρωινές τους εκπομπές
• Ο νομάρχης έκανε την τυπική του επίσκεψη στον εισαγγελέα, ενώ οι δήμαρχοι δεν έκριναν σκόπιμο να ασχοληθούν Δευτεριάτικα.
Υπενθυμίζουμε, για την ιστορία, ότι πριν λίγες μέρες η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης είχε διαμαρτυρηθεί για παρόμοιο περιστατικό και έθεσε το θέμα των προθερμάνσεων των μονάδων που ντουμανιάζουν τον τόπο κάθε φορά που καίνε πετρέλαιο.
Επίσης θυμίζουμε ότι ο νομάρχης πρόσφατα έβαλε πρόστιμο 10.000 στη ΔΕΗ για την έντονη σκόνη κατά τη μεταφόρτωση της τέφρας στην αυλή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. (Το αυτί της ΔΕΗ δεν ιδρώνει με κάτι τέτοια).

Δεν θα επαναλάβουμε την κριτική και τη δέσμη μέτρων που πρέπει να ληφθούν άμεσα. Ούτε θα αναλύσουμε τους λόγους για τη σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη. Δεν ωφελεί. Είναι γνωστοί και στους πολίτες της περιοχής και στα κόμματα που αυτοί εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε, παρά τις διακηρύξεις περί πράσινης ανάπτυξης, να συνεχίσει την πολιτική της ΝΔ στο ενεργειακό, αλλά και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον. (Ήδη ο υπουργός Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η εκτροπή του Αχελώου θα προχωρήσει «όπως την εμπνεύστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου» (!), διαψεύδοντας οικτρά όσους πίστεψαν στο οικολογικούς ύμνους του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Ομοίως η Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συνυπέγραψε χθες τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων κτηνοτροφικών μονάδων)
Αυτό δεν σημαίνει ότι καταθέτουμε τα όπλα. Έχουμε επικοινωνήσει με την νέα Ειδική Γραμματέα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κ. Καραβασίλη, για να επιληφθεί του θέματος άμεσα. Έχουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της, διότι ως υπάλληλος έμεινε όρθια στις διώξεις και στις πιέσεις που δέχτηκε επί Ν.Δ., και αυτό ήταν ένας από τους λόγους που επιλέχτηκε ως υποψήφια στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων Πράσινων. Την καλούμε λοιπόν να απαιτήσει να εφαρμοστούν άμεσα:
1. Τα πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
2. Οι ισχύοντες περιβαλλοντικοί όροι
3. Η βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία.

Αλλά επειδή δεν έχουμε αυταπάτες για τα περιορισμένα περιθώρια δράσης των υπηρεσιακών στελεχών («ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη»), συγχρόνως ενώνουμε τη φωνή μας με το Διεθνές Οικολογικό και Πράσινο κίνημα που δίνει το Δεκέμβρη μια νέα μάχη στην παγκόσμια Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Αγωνιζόμαστε με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ευαίσθητους πολίτες για να περιοριστούν τα στερεά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή και να αυξηθούν οι ΑΠΕ, για να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 40 % έως το 2020.
Σημειώνουμε ότι στο νομό μας είναι εγκατεστημένος ο χειρότερος στην Ευρώπη Σταθμός Ηλεκτροπαραγωγής στον τομέα εκπομπών CO2 (ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 1420 -1656 g/KWh). Οι νέες λιγνιτικές μονάδες που εξαγγέλλει η ΔΕΗ (και ευλογούν οι τοπικοί φορείς) υπόσχονται μικρότερες εκπομπές (950 g/KWh), αλλά η ανάγκη δραστικής προστασίας του κλίματος και του πλανήτη επιβάλει αυτό το νούμερο να πέσει πολύ πιο κάτω, στα 350g CO2 / KWh, πράγμα εντελώς ασύμφορο για τη ΔΕΗ.

• Καλούμε τους πολίτες όπου και αν βρίσκονται να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων (και όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων) ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή
• Καλούμε τους κατοίκους του Ν. Κοζάνης να διανείμουν ενημερωτικό υλικό μαζί μας την Παρασκευή και το Σάββατο 28 και 29 Νοεμβρίου
• Να συμμετέχουν επίσης το απόγευμα του Σαββάτου στην υποδοχή του «Πράσινου τραίνου» στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κοζάνης. Το τραίνο αυτό ναυλώνεται από τους Οικολόγους Πράσινους ως συμβολική κίνηση που τονίζει α) την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και την ενίσχυση του σιδηροδρόμου που στην Ελλάδα είναι ο φτωχός συγγενής και β) την θλιβερή πρωτιά της Κοζάνης (τελικός προορισμός του τραίνου) ως της περιοχής που εκπέμπει το περισσότερο CO2 στην Ευρώπη στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.
• Καλούμε τέλος τους πολίτες να στείλουν τα μηνύματα αυτά με όποιον τρόπο μπορούν στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλβανίας και FYROM που συνεδριάζουν στην Πρέσπα για οικολογικά θέματα. Να τους διαμηνύσουν ότι περιμένουν γενναίες αποφάσεις. Ότι οι «πράσινες» δηλώσεις των ηγετών δεν πείθουν κανένα, όσο οι κυβερνήσεις τους εξακολουθούν να στηρίζονται και να αυγατίζουν τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην ενέργεια, στις μεταφορές, στα κτίρια και στη βιομηχανική – γεωργική παραγωγή.

(ΥΓ. Αυτή τη στιγμή οι υπερβάσεις συνεχίζονται, οπότε η διάρκεια του «επεισοδίου» ρύπανσης έχει ήδη περάσει τις δύο μέρες και πάει .. αισίως να κλείσει τις τέσσερις ! )

ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Κοζάνης

24 Νοεμβρίου 2009

Πληροφ: Λ. Τσικριτζής elsa@teikoz.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου