.

Οι Ευρωπαίοι μπορούν να σώσουν τον πλανήτη με 2 ευρώ/ημερησίως κατ' άτομο

(Πηγή:Ημερησία)

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου με μόνο 2 ευρώ την ημέρα, αλλά θα έπρεπε επίσης να ελλατώσουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έρευνα, που ανατέθηκε στο Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης από τους Φίλους της Γης Ευρώπης (FOEE), έχει στόχο την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέσα στην επόμενη δεκαετία.
"Δεν χρειάζονται μόνο επενδύσεις, αλλά και αλλαγή του τρόπου ζωής", δήλωσε η Σόνια Μάιστερ μέλος του FOEE. "Αυτή η έκθεση δείχνει έναν τρόπο για να μειωθούν τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη κατά 10% μέχρι το 2020 και οι μετακινήσεις με ιδιωτικά αυτοκίνητα κατά 4%".
"Τα ταξίδια με τρένο θα πρέπει αυξηθούν κατά 9% και η κατανάλωση κρέατος να μειωθεί κατά περίπου 60%", πρόσθεσε η Μάιστερ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευθεί να μειώσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020. Ομως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις από τις αναπτυγμένες χώρες για να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Οι φτωχές χώρες που ετοιμάζονται να πάνε στην Κοπεγχάγη λένε ότι τα
βιομηχανοποιημένα κράτη προκάλεσαν τα κλιματικά προβλήματα και γι' αυτό θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 2020.
Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου με κόστος 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί σε περίπου 2 ευρώ ανά Ευρωπαίο την ημέρα.
Η έρευνα πάντως προϋποθέτει ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να πληρώνουν περισσότερους φόρους και να αλλάξουν δραστικά τον τρόπο ζωής τους --κάτι που οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμα τολμήσει να ζητήσουν.
Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το 2050, οπότε και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 90%, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Τα ταξίδια με ιδιωτικά αυτοκίνητα θα έχουν μειωθεί στο 43% όλων των ταξιδιών μέχρι το 2050, σε σχέση με το 75% που είναι σήμερα, ενώ οι άνθρωποι θα προτιμούν τα ταξίδια με το τρένο αντί για το αεροπλάνο για το 80% των πτήσεων που γίνονται σήμερα για αποστάσεις μικρότερες των 1.000 χιλιομέτρων.
Παράλληλα η χρήση αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί στο 22% μέχρι το 2020 και το 55% μέχρι το 2050, από το 3,3% που είναι σήμερα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου