.

Θρίλερ με διαφωνίες γιγάντων για το κλίμα

Πηγή:ΕΘΝΟΣ
Με ναυάγιο απειλείται η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, καθώς η πρόοδος που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις, ένα 24ωρο πριν πέσει η αυλαία της Διάσκεψης, είναι ελάχιστη σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων και συλλήψεων, η προεδρεύουσα υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας παραιτήθηκε χτες και τη θέση της ανέλαβε ο Δανός πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με τις διαφωνίες κρατών - κυρίως με την κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη, της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου. Την ώρα που η Διάσκεψη εισέρχεται στην πλέον καθοριστική φάση της με συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, η Κίνα απορρίπτει σχέδιο κειμένου που προωθούν οι Δανοί με στόχο την άρση του αδιεξόδου, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης της επιπρόσθετης προσφοράς τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεταθέτοντας για μετά το 2020 τον στόχο τους για μείωση κατά 30%.Συμμαχίες
Σε μία προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων, η ΕΕ φαίνεται να έχει με το μέρος της τα αφρικανικά κράτη (γεφύρωσαν ήδη τις διαφορές τους σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων), χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι επισημαίνει ότι μια συμφωνία στη Σύνοδο μπορεί να διευκολύνει την ψήφιση νόμου από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Η άρνηση των ΗΠΑ να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει ως αποτέλεσμα οι αναπτυσσόμενες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, να μη δέχονται τίποτε λιγότερο από την εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον απαιτεί από το Πεκίνο να δεχθεί ελέγχους για να διαπιστώνεται εάν τηρεί τις υποσχέσεις του για μείωση των ρύπων, ενώ η Κίνα θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες πρέπει να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος. Αξιοσημείωτη είναι και η κόντρα ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και τον Μπαράκ Ομπάμα, όπως επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο «France 2». Υστερα από την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν προχτές οι δύο ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να επικρίνει τον πλανητάρχη για τη διστακτικότητά του να χρηματοδοτήσει αφρικανικές χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Ενας ηγέτης», είπε ο Σαρκοζί, «είναι εκείνος που δείχνει τον δρόμο. Και το να είσαι η πρώτη χώρα στον κόσμο έχει πλεονεκτήματα, αλλά έχει και υποχρεώσεις. Ενας ηγέτης δεν ακολουθεί τους άλλους. Συχνά ο πρόεδρος Ομπάμα έχε μιλήσει για δεσμούς με την Αφρική, είναι ώρα να το αποδείξει»...
«Πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία, υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.
Ο πλανητάρχης πάντως δηλώνει, μέσω του εκπροσώπου του, βέβαιος ότι θα επιτευχθεί «λειτουργική» συμφωνία στη Σύνοδο, ενώ ο Σαρκοζί έσπευσε να τον χαρακτηρίσει «θαρραλέο» για τη δέσμευσή του.
Αναλυτές, όμως, τονίζουν πως νομικά δεσμευτική συμφωνία δεν θα πρέπει να αναμένεται σε αυτή τη σύνοδο. Οι εξελίξεις και η έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους ακτιβιστές που βρίσκονται επί ποδός τις τελευταίες ημέρες, απειλώντας να εισβάλουν στον χώρο όπου διεξάγεται η σύνοδος.
Συγκρούσεις
Χτες το πρωί, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία όταν επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας και να φθάσουν στο συνεδριακό κέντρο του Μπέλα Σέντερ. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν με βροχή από δακρυγόνα, ενώ συνέλαβαν περισσότερα από 260 άτομα.
Στο μεταξύ, ο εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, Ολιβιέ ντε Σιτέρ, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για τη διατροφική ασφάλεια στον κόσμο και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν την εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών που θα στηρίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αποφευχθεί μία επιδείνωση της διατροφικής κρίσης. Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να αποτρέψει την επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Μπ. Ομπάμα δήλωσε χθες ότι ελπίζει ότι η παρουσία του στη Διάσκεψη θα βοηθήσει για την επίτευξη μιας ισχυρής λειτουργικής συμφωνίας.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Στόχοι: Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες σε μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, που έχει κριθεί από τους επιστήμονες αναγκαίο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη τίθεται το ερώτημα ποια χώρα θα περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και κατά πόσο. Κατά πόσο μέχρι το 2020 και κατά πόσο μέχρι το 2050;
Χρηματοδότηση: Οι πλούσιες χώρες γνωρίζουν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις αναπτυσσόμενες για να υιοθετήσουν «πράσινη» τεχνολογία, όμως οι τελευταίες ζητούν πολύ περισσότερα από τα 100 δισ. ετησίως που προσέφερε η ΕΕ. Τι ποσό θα πρέπει να καταβάλλεται; Και ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα υπέρογκα ποσά;
Επιτήρηση: Πολλές χώρες επιμένουν στην ανάγκη για επιτήρηση, καταγραφή και επιβεβαίωση της χρηματοδότησης και του περιορισμού στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ομως, κάποιες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν θέλουν ξένους επιτηρητές, άρα πώς θα μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια οι περικοπές στις εκπομπές τους;
Μία ή δύο συμφωνίες; Θα πρέπει να υπάρξει μία νέα συμφωνία για το κλίμα ή θα πρέπει να συνεχιστεί το Πρωτόκολλο του Κιότο με νέες δεσμεύσεις για περικοπές στις εκπομπές; Οι περισσότερες πλούσιες χώρες θέλουν μία νέα συμφωνία, ενώ οι αναπτυσσόμενες επιμένουν στη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αφού δεσμεύει μόνο τις πλούσιες.
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Θα κάνουμε χρήση των κοιτασμάτων αερίου και πετρελαίου
Την ώρα που οι ισχυροί του πλανήτη διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Κουούπικ Κλάιστ, ο οποίος πέτυχε την ανεξαρτησία της χώρας του από τη Δανία το 2007, ξεκαθαρίζει ότι η Γροιλανδία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου που διαθέτει, ακόμη και αν διπλασιάσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Είμαστε αναπτυσσόμενη χώρα και έχουμε ανάγκη να πάμε μπροστά την οικονομία μας. Η Γροιλανδία είναι ιδιαίτερα ευεπίφορη στην κλιματική αλλαγή γιατί λιώνουν οι πάγοι», τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Παϊς», επισημαίνοντας ότι δεν είναι δίκαιο να μη μας αφήνουν να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο.
Εκτιμά επίσης ότι η Γροιλανδία είναι η δεύτερη σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει, έχουν δείξει ενδιαφέρον πολλές πολυεθνικές για την εκμετάλλευσή τους και η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει παραχωρήσει άδειες για έρευνες, αλλά μέχρι στιγμής καμία άδεια εκμετάλλευσης.
Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Θέλουμε η Σοσιαλιστική Διεθνής να παίξει καταλυτικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προτάσεις των σοσιαλιστών θα μπορέσουν να «γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει στην Κοπεγχάγη» ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μετέβη στη διάσκεψη για το Κλίμα και προήδρευσε χθες το μεσημέρι στη συνάντηση εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε:
«Σε μια δύσκολη στιγμή διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη, θέλουμε η Σοσιαλιστική Διεθνής να παίξει καταλυτικό ρόλο, γιατί γεφυρώνουμε τις παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται στον ΟΗΕ, καθώς στους κόλπους μας έχουμε μέλη και από τις αναπτυσσόμενες και από τις φτωχότερες και από τις ανεπτυγμένες χώρες που συμφωνούμε σε μία κοινή πορεία και γι αυτό ακριβώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη που λείπει αυτές τις μέρες, μεταξύ των κρατών-μελών που βρίσκονται στην Κοπεγχάγη γι αυτό το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές έχουν καταθέσει προτάσεις για θέματα όπως η «βιοποικιλότητα, η διατροφική ασφάλεια, η ανισότητα και η φτώχεια, η χρηματοδότηση όλων αυτών των προσπαθειών για τη μετάβαση από μια οικονομία που χρησιμοποιεί πετρέλαιο, ορυκτό πλούτο και παράγει διοξείδιο του άνθρακα σε μια οικονομία πράσινη, ιδιαίτερα των φτωχότερων χωρών, ώστε να δημιουργήσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές συνθήκες, αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα».
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει βάλει στόχο να είναι στην πρωτοπορία της πράσινης ανάπτυξης και προσέθεσε: «βεβαίως θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην Κοπεγχάγη για την περιοχή μας, τη Μεσόγειο, που είναι μια από τις περιοχές που θα πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από τις κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε αρκετούς να αναφέρουν».
«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ»
«Μέχρι την τελευταία στιγμή κρίνεται η συμφωνία στην Κοπεγχάγη», δήλωσε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Σουηδός υπουργός Περιβάλλοντος, Ανδρέας Κάρλγκριν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη, ο οποίος εκπροσώπησε τη Σοσιαλιστική Ομάδα κατά τη συνάντηση της προεδρίας της Ενωσης με αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πολιτική βούληση και είμαστε αποφασισμένοι για μία διεθνή συμφωνία», συμπλήρωσε ο κ. Κάρλγκριν.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου