.

Δυσμενείς προβλέψεις για το λιγνίτη… από τα στελέχη της ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Πρωινός Λόγος, της Μαίρη Κεσκιλίδου, 4/12/09

Δυσκολεύουν τα πράγματα στα Ορυχεία του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας μελλοντικά αφού η σχέση εκμετάλλευσης του λιγνίτη με τα άγονα είναι δυσμενής με συνέπεια το υψηλό κόστος τις πιέσεις από τα άλλα καύσιμα αλλά και ορατό το πρόβλημα του ανταγωνισμού. Τα παραπάνω ανέφεραν τόσο ο γενικός διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ Δημήτρης Λάππας όσο και ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Νικολακάκος κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων προς τιμή της Αγίας Βαρβάρας προστάτιδας των Λιγνιτωρύχων που διοργανώθηκαν στο χώρο των Ορυχείων.

Τονίστηκε ότι η παραγωγή λιγνίτη για το 2009 θα ανέλθει στα 49,6 εκατομμύρια τόνους και θα καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις των σταθμών παραγωγής στο Ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαίδας –Φλώρινας ενώ ο στόχος που θέτει η ΔΕΗ για το 2010 φέρει την παραγωγή λιγνίτη στα 53 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη με τις εκσκαφές να υπολογίζονται στα 470 εκατομμύρια.
Εξήραν τη συμβολή των εργαζόμενων στην προσπάθεια αυτή και ζήτησαν συγγνώμη από την τοπική κοινωνία για τις οχλήσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία τους από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ Α Ε. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των μετεγκαταστάσεων των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης ο κ. Λάππας είπε ότι οι θέσεις της επιχείρησης είναι ξεκάθαρες και οι σχετικές διαδικασίες εξελίσσονται κανονικά αναμένοντας να περάσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων – σκούπα που κατατέθηκε στις 29 Αυγούστου. Σχετικά με τις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαίδα 5 και Μελίτη 2 είπε ότι ο προγραμματισμός παραμένει πάντα επίκαιρος και η προσπάθεια όλων κατατείνει όπως τα έργα αυτά υλοποιηθούν σύμφωνα με το Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Επιχείρησης. Μιλώντας για τις προσπάθειες της ΔΕΗ σχετικά με τη μείωση της ανεργίας είπε ότι στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται 2300 προσλήψεις κυρίως τεχνικού προσωπικού ενώ προγραμματίστηκαν και εγκρίθηκαν προσλήψεις άλλων 350 ατόμων ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1104 άτομα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις συνθήκες εξόρυξης του λιγνίτη είναι ότι ενώ το 2002 για 1 τόνο λιγνίτη διακινούνταν 3,5 κυβικά άγονα, σήμερα οι συσχετισμοί έχουν ανατραπεί και διακινούνται 6 κυβικά άγονα, που σε ετήσια βάση σημαίνει 130 κυβικά επιπλέον άγονα και κόστος 25 0 εκατομμύρια Ε, προσθέτοντας ο κ. Νικολακάκος ότι δεν προβλέπεται βελτίωση στο μέλλον.
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τάχθηκε αληλέγγυος στον αγώνα των εργαζομένων τονίζοντας την ανάγκη στήριξης του λιγνίτη και την ορθολογική αξιοποίηση των κοιτασμάτων με νέες μεθόδους τεχνογνωσίας που θα αποφέρουν θετικά αποτελέσματα δίχως αρνητικές συνέπειες. ΄΄Εκανε λόγο για την εφαρμογή του συστήματος αποθήκευσης του διοξειδίου άνθρακα και ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών η Ν. Α Κοζάνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοδυτικής Ευρώπης διοργανώνει ημερίδα για ουσιαστική συζήτηση ώστε το έργο αυτό να μπει σε τροχιά υλοποίησης και να δοθεί λύση στο ευρύτερο πρόβλημα με την έκλυση θερμοκηπιακών αερίων σε σχέση με τον άνθρακα. Από την πλευρά του ο γ. γ του Σπάρτακου Γιάννης Δίκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι λιγνίτες υπάρχουν γι αυτό και θα πρέπει να δημοπρατηθεί άμεσα η 5η Μονάδα και οι 2 της Μελίτης ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων και μετγκαταστάσεων των όμορων οικισμών.

Οι εκδηλώσεις για την απόδοση τιμής στην Αγία Βαρβάρα ξεκίνησαν με τη λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό για να ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη των λιγνιτωρύχων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και η κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια εψάλη δοξολογία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ Θεόκλητο στο αμφιθέατρο της Σχολής Ορυχείων, χαιρετισμός από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΗ Α Ε Δημήτριο Λάππα ενώ ο Παναγιώτης Νικολακάκος διευθυντής του Λ Κ Δ Μ επεχείρησε μία σύντομη παρουσίαση του έργου που παρήχθη στα Ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής του Λ Κ Δ Μ.


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου