.

Ο νέος Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και τα νέα μέλη ΔΣ ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΗ [15.12.09]

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Μετόχου της πλειοψηφίας της ΔΕΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 15/12/09, και εξέλεξε, σύμφωνα με το Καταστατικό, τα έξι νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Τα εκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης είναι τα εξής: Ζερβός Αρθούρος, Νέλλας Γεώργιος, Πανέτας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Ευάγγελος, Μπαράτσης Απόστολος και Τσαρούχας Ιωάννης. Ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ, καταλαμβάνει τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου - ως εκπροσώπου των εργαζομένων - κ. Ι. Τσαρούχα, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.
Ο προταθείς από το Βασικό Μέτοχο κ. Αρθούρος Ζερβός εξελέγη διευθύνων σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα, μετά και την έγκριση του διορισμού του - ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου - από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη, 10/12/09.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης θα συνεδριάσει το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα με τη νέα του σύνθεση και να εκλέξει πρόεδρο και αντιπρόεδρο.

Μετά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης, μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ, οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές και ο νομικός σύμβουλος.

Ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε, θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την εκλογή σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο το οποίο καλείσθε να επιτελέσετε, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης επιχείρησης και κύριου στυλοβάτη του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας.
Με τις πολύ μεγάλες εμπειρίες και γνώσεις σας στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και με το πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ΔΕΗ, είμαι βέβαιος για την επιτυχημένη πορεία σας.
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πολύ μεγάλες αλλαγές σημειώνονται και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μετασχηματισμού της: από μια επιχείρηση κατά 100% μονοπωλιακή σε μια επιχείρηση που θα αποτελεί το "μεγάλο παίκτη" σε μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα τρία τελευταία χρόνια δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση και βελτίωση του επιχειρηματικού μοντέλου της ΔΕΗ, εκείνου που πρέπει να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ενέργειας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργασθήκαμε με τα αρμόδια υπουργεία, τη ΡΑΕ και άλλους αρμόδιους φορείς.
Σχεδιάσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο και με λεπτομέρεια συντάξαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου της ΔΕΗ μέχρι το 2014, το οποίο αρχίσαμε να υλοποιούμε.
Μέσα στο 2009 υλοποιήσαμε με επιτυχία όλες τις παραμέτρους του Επιχειρησιακού Σχεδίου και αναθέσαμε την ανάπτυξη δύο Μονάδων (σε Μεγαλόπολη και Ρόδο) συνολικής ισχύος 926 MW, που αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων επενδύσεων σε θερμικές Μονάδες.
Δεν προχώρησε η ανάπτυξη των λιθανθρακικών Μονάδων - καθώς αποκλείσθηκε από την Πολιτεία, τον Φεβρουάριο του 2009, η χρήση του λιθάνθρακα - και η προκήρυξη των δύο λιγνιτικών Μονάδων, παρά το ότι είναι έτοιμοι οι δύο διαγωνισμοί, επειδή δεν συνέτρεξαν οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2009:

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (από πλευράς Πολιτείας και Τοπικών Κοινωνιών) για τη Μονάδα Πτολεμαϊδα V και
η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το ορυχείο της Βεύης, απαραίτητου για την κατασκευή της Μονάδας Μελίτη ΙΙ.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας βελτιώθηκαν σημαντικά οι δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ στους πελάτες της, αποτέλεσμα όχι μόνο της πολύ μεγάλης αύξησης των επενδύσεων της Διανομής αλλά και των προσπαθειών των υπηρεσιών μας.
Μέσα στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υπόθεση τρίτων.
Είναι, πριν απ΄ όλα, υπόθεση και "προσωπικό στοίχημα" των στελεχών και των εργαζομένων της.
Η στοίχιση όλων γύρω από τη νέα Διοίκηση για την επίτευξη νέων και πιο υψηλών στόχων, για εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη πορεία της ΔΕΗ μέσα στη νέα εποχή.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς - τα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ - για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε αυτά τα χρόνια και να σας προτρέψω να κάνετε ακριβώς το ίδιο με το νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο:
Να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, τις εμπειρίες και τις γνώσεις σας και, υπό την ηγεσία του κ. Ζερβού, να δημιουργήσετε μια ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική ομάδα που θα βελτιώνει τις λειτουργίας και θα επιταχύνει τη συνολική αποτελεσματικότητα της μεγάλης και ιστορικής αυτής Επιχείρησης".


Ο κ. Αρθούρος Ζερβός

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ανέφερε τα ακόλουθα:

"Αρχικά θα ήθελα εκ μέρους της ΔΕΗ να ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά τον κύριο Αθανασόπουλο για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης.
Θα ήθελα επίσης προσωπικά να τον ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, που διευκόλυνε τα ταχεία προσαρμογή μου στο περιβάλλον της ΔΕΗ.

Αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση της ΔΕΗ, έχω πλήρη συναίσθηση των πολύ μεγάλων ευθυνών που απορρέουν από τη θέση αυτή, καθώς η μεγάλη αυτή Επιχείρηση αποτελούσε και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουμε όλοι μάρτυρες εντυπωσιακών αλλαγών στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, με κύριο χαρακτηριστικό την ένταση του ανταγωνισμού.
Εάν θέλουμε η ΔΕΗ να παραμείνει πρωτοπόρα και δυναμική δεν υπάρχουν περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό.
Η καθημερινή βελτίωση των επιδόσεών μας για την πλήρη ικανοποίηση τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών αναγκών των πελατών μας είναι επιβεβλημένη και επιτακτική.
Και αυτό διότι, οι καταναλωτές είναι εκείνοι που αποφασίζουν τελικά για το μέλλον της κάθε επιχείρησης.
Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διοικητική αποτελεσματικότητα ή και να αναπροσαρμόσουμε, εάν χρειασθεί, τις λειτουργικές δομές της Επιχείρησης, κάτι που επιβάλλεται, όχι μόνο από τα νέα δεδομένα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργεια, αλλά και από το συμφέρον των καταναλωτών και της ίδιας της Επιχείρησης.
Οφείλουμε να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των σημαντικών επενδύσεων του Ομίλου της ΔΕΗ ώστε να εξακολουθήσει και στο μέλλον να είναι ο ηγέτης του κλάδου με τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό πελατών.
Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία του λιγνίτη ως "εθνικού καύσιμου" θα προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τους διαγωνισμούς και τις επενδύσεις για τις δύο νέες λιγνιτικές Μονάδες.

Η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με σύνεση, στο μέτρο του εφικτού και με βάση τις αλλαγές που επιβάλλουν οι νέες τεχνολογίες και το ταχύτατα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οφείλουμε να στραφούμε περισσότερο προς τις Ανανεώσιμες Πηγές, ώστε η ΔΕΗ να κατακτήσει ξανά τη θέση που της αξίζει και σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, το 1982 η ΔΕΗ ήταν πρωτοπόρος στην Ευρώπη με την κατασκευή των πρώτων έργων ΑΠΕ.
Γιατί έτσι, πέραν της αδιαμφισβήτητης περιβαλλοντικής διάστασης, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την "ασπίδα" της χώρας από διεθνείς ενεργειακές κρίσεις, αξιοποιώντας τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους.

Συμμετέχουμε δυναμικά σε κάθε πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο "χωρίς διακρίσεις" και με "ίσες ευκαιρίες" για όλες τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.
Οφείλουμε να τονίσουμε προς όλες τις πλευρές ότι, η ΔΕΗ δεν θέλει "κανένα προνόμιο", αλλά και θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια νόθευσης του ανταγωνισμού, από όπου και εάν προέρχεται.
Η ΔΕΗ ήταν και θα παραμείνει επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο αυτή τη διάσταση να αποβαίνει σε βάρος της ανάπτυξής της.

Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων σημαίνει μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας σε καθημερινή βάση.
Και, κοινή προσπάθεια, σημαίνει την πλήρη αξιοποίηση του κάθε στελέχους, του κάθε εργαζόμενου.
Η αξιοκρατία και η αποτελεσματικότητα θα είναι τα μόνα μέτρα και σταθμά για τον καθένα μας. Καμία άλλη απολύτως διάκριση ή διαχωρισμός δεν χωράει μέσα στη ΔΕΗ.
Με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάνουμε ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα βασικά θέματα, αλλά και με αποφασιστικότητα υλοποιούμε άμεσα τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μπροστά μας βρίσκεται μόνο η εκπλήρωση των στόχων και η υλοποίηση του οράματός μας: Να αναδείξουμε τη ΔΕΗ σε πρωταγωνίστρια του ενεργειακού τομέα, μέσα και έξω από την Ελλάδα."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου