.

Ερώτηση ΚΚΕ: Μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα στη ΔΕΗ

Μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχε δυσάρεστες συνέπειες στο σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, των εργασιακών σχέσεων, να έχουμε σημαντικότατη μείωση του μόνιμου προσωπικού, και την αντικατάσταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ με εργολάβους, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, την ελλιπή συντήρηση των δικτύων διανομής με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή λειτουργία του δικτύου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και τις αντίξοες συνθήκες.

Η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, η δε χρησιμοποίησή τους στα συνεργεία των εναεριτών είναι παράνομη, έχουν δημιουργηθεί πολλά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, γιατί έχουν ελλιπή εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σ' όλη την Ελλάδα.

Η μείωση των μόνιμων εργαζομένων στη ΔΕΗ από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης είναι συνεχής και πραγματοποιήθηκε και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε άλλα, σήμερα υπάρχουν και πάνω από 5.000 εργαζόμενοι σε εργολάβους, νοικιασμένοι».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την αρμόδια υπουργό:

Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση; Θα καλύψει τις ανάγκες της ΔΕΗ με μόνιμο προσωπικό που θα έχει πλήρη δικαιώματα ή θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων της;
Θα επανεξεταστεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης με διάφορες μορφές, στην κατεύθυνση μιας κρατικής ΔΕΗ και στα πλαίσια ενός κρατικού ενιαίου φορέα Ενέργειας, όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ;

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου