.

IENE: Τις Ανησυχίες της Τοπικής Κοινωνίας Ανέδειξε η Ημερίδα του ΙΕΝΕ για το CCS στην Κοζάνη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η Ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Προοπτικές για την Δέσμευση & Αποθήκευση CO2 στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές 17 Δεκεμβρίου στην Κοζάνη, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Νομαρχίας Κοζάνης. Αθρόα, εξάλλου, ήταν η συμμετοχή επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (carbon capture and storage – CCS) αποτελεί μία τεχνολογία η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες της Ευρώπης όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυξημένες. Στις περιοχές αυτές, το διοξείδιο του άνθρακα δεσμεύεται μέσα από δίκτυα σωληνώσεων και στη συνέχεια οδηγείται στο υπέδαφος, σε βάθη άνω των χιλίων μέτρων και σε γεωλογικούς σχηματισμούς όπως κοιλότητες παλαιών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου, καθώς και σε υφάλμυρους υδροφορείς. Στους χώρους αυτούς, το διοξείδιο του άνθρακα είναι ασφαλές και δεν μπορεί να διαφύγει μολύνοντας την ατμόσφαιρα.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της Ημερίδας ήταν ότι η τεχνολογία του CCS θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, ιδιαίτερα όσον αφορά περιοχές όπως η Κοζάνη, όπου η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι μεγάλη λόγω της χρήσης λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ η συνεπαγόμενη οικονομική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξάλλου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, προωθεί συστηματικά την συγκεκριμένη τεχνολογία, όπως φαίνεται κι από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με 1,5 δις € για δεκαπέντε ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Την Ημερίδα άνοιξε με ομιλία του ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γεώργιος Δακής, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί η ευρεία χρήση του λιγνίτη, ενώ ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ Ιωάννης Δεσύπρης τόνισε το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ασφαλείς περιβαλλοντικούς όρους. Επιπλέον, χαιρετισμούς απηύθηναν δήμαρχοι κα άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Greenhouse Gas R&D Programme του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. John Gale, ο οποίος ανέλυσε τόσο τις σχετικές δράσεις του Οργανισμού όσο και την ως τώρα εμπειρία από την εφαρμογή του CCS παγκοσμίως και ο κ. Louis Sonnois, CO2 Market Manager της Alstom Power, ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Alstom στο CCS.

Από ελληνικής πλευράς μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Διευθύντριας Περιβάλλοντος Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Βασιλικής Τσάδαρη για την περιβαλλοντική πολιτική της Επιχείρησης καθώς και για το CCS. Επίσης, πρέπει να τονιστούν οι εισηγήσεις του Καθηγητή κ. Εμμ. Κακαρά για την εφαρμογή του CCS στην χώρα μας και του Δρ. Νικ. Κούκουζα εκ μέρους του ΕΜΠ - ΕΚΕΤΑ/ΙΤΕΣΚ σχετικά με την αποθήκευση του άνθρακα, ενώ τον χώρο των ΜΚΟ εκπροσώπησε ο κ. Ηλίας Βαζαίος, σύμβουλος Bellona Europa, ο οποίος επικεντρώθηκε στην δημόσια αποδοχή που απαιτείται για την προώθηση της τεχνολογίας αυτής.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του τ. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανέλυσε τα ποικίλα ενεργειακά και αναπτυξιακά ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθούν και οι καίριες παρατηρήσεις του πρώην βουλευτή του Νομού Κοζάνης κ. Νίκου Παπαφιλίππου σχετικά με την παραγωγή λιγνίτη και την τοπική οικονομία.

Η Ημερίδα οργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Alstom, ενώ Χορηγός Επικοινωνίας ήταν ο διαδικτυακός τόπος Energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου