.

Σπάρτακος: Απολογισμός δράσης 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 Ιανουαρίου 2010

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ –ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2009 –ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου για το 2010. Λίγο νωρίτερα δόθηκε συνέντευξη τύπου όπου έγινε ένας σύντομος απολογισμός της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξε το Συνδικάτο για το 2009. Επιπλέον έγινε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη, στην περιοχή μας, του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ, στις προσλήψεις και στον διαγωνισμό 1/2007 της ΔΕΗ καθώς και στο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15,16,17 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα όσο και με τον προγραμματισμό δράσης του Συνδικάτου για την νέα χρονιά.

Ακολουθεί το κείμενο της Συνέντευξης Τύπου.


Κυρίες και κύριοι, φίλοι δημοσιογράφοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Ως προεδρείο του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Σας καλέσαμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τρεις κυρίως λόγους.
Ο πρώτος αφορά έναν σύντομο απολογισμό από την ομολογουμένως μεγάλη δράση του Συνδικάτου μας για την χρονιά που μας πέρασε.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με την επίσκεψη στην περιοχή μας του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ και
Ο τρίτος συνδέεται τόσο με το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15,16,17 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα όσο και με τον προγραμματισμό δράσης του Συνδικάτου μας για την νέα χρονιά.
Κυρίες και κύριοι ,αγαπητοί συνάδελφοι
Συγκρίνοντας τον μήνα Δεκέμβριο του 2008 με τον μήνα Δεκέμβριο του 2009, δηλαδή σε χρονικό διάστημα ενός έτους, θα παρατηρήσει κανείς αρκετές ομοιότητες, αλλά και εμφανείς διαφορές για τα θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ ΑΕ, τους εργαζόμενους και την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις ομοιότητες αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
Το Δεκέμβριο του 2008 η περιοχή μας φιλοξένησε για ακόμη μια φορά τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ κύριο Αθανασόπουλο.
Το Δεκέμβρη του 2009 12 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επισκέφτηκε την ενεργειακή καρδιά της χώρας ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός.
Η εικόνα εγκατάλειψης που επικρατούσε στην επιχείρηση τον Δεκέμβρη του 2008, είναι η ίδια που επικρατεί και σήμερα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζει σημάδια διάλυσης.
Η παντελής απουσία επενδύσεων για την μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας που εμφάνιζαν τα επενδυτικά προγράμματα τον Δεκέμβριο του 2008 είναι αντιστοίχως ανάλογη με αυτήν του Δεκεμβρίου του 2009. Στο Λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας δεν υλοποιήθηκε καμία απολύτως καμιά επένδυση από το επιχειρησιακό σχέδιο 2009 - 2014 της ΔΕΗ ΑΕ.
Η έλλειψη τακτικού προσωπικού στο ΛΚΔΜ το Δεκέμβρη του 2008 ανέρχονταν σε 2.000 κενές θέσεις και έναν χρόνο μετά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 150, αφού τόσες ήταν οι συνταξιοδοτήσεις.

ΑΓΩΝΕΣ-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Επί έναν ολόκληρο χρόνο τα Συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ- τόσο σε επίπεδο κεντρικής Διοίκησης όσο και των ΣΩ.Π- μαζί με τους εργαζόμενους (υλοποιώντας πλήρως τις αποφάσεις των οργάνων μας) και με συμπαραστάτες του φορείς της περιοχής, με σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπαθήσαμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Επιχείρησης, θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα στην εργασία και θα δώσουν μια αναπτυξιακή προοπτική στη περιοχή.
Με συνεντεύξεις τύπου
Με δελτία τύπου
Με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις - ενημερώσεις
Με επιστολές
Με παρεμβάσεις σε διοίκηση και πολιτεία
Με πορείες, σε Αθήνα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα
Με καταλήψεις σε Σταθμούς και Ορυχεία και
Με Απεργίες
Καταγγείλαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές για την αδειοδότηση της εταιρίας ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ για κατασκευή μονάδας παραγωγής Η/Ε με καύσιμο τον Λιγνίτη στην περιοχή, καθώς και την επιπόλαιη στάση – απόφαση του Δήμου Φιλώτα να εκχωρήσει 700 στρέμματα από τις εκτάσεις του Δήμου για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας.
Προειδοποιήσαμε ότι η συγκεκριμένη πρακτική θα οδηγήσει σε ναυάγιο την πορεία του διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας Μελίτη 2 και δυστυχώς στις 19 Φεβρουαρίου του 2009 αποδείχθηκε το φιάσκο αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.
Καταδικάσαμε το καλοστημένο παιχνίδι του ΥΠ.ΑΝ τότε, σε βάρος της ΔΕΗ ΑΕ για εκχώρηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής (Βεύη, Βεγόρα) σε ιδιώτες, αποκλείοντας την Επιχείρηση του ελληνικού λαού - τη ΔΕΗ - από την εκμετάλλευση του εθνικού μας καυσίμου με το πρόσχημα της απελευθέρωσης.
Αναδείξαμε την εξαιρετικά επαχθή (για τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ ) σύμβαση για την τροφοδοσία του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ με λιγνίτη από το ιδιωτικό Ορυχείο της Αχλάδας, που είχε υπογράψει η διοίκηση της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του Ορυχείου. Η παρέμβασή μας οδήγησε την Διοίκηση της ΔΕΗ σε επαναδιαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να πετύχει όρους που θα εξασφαλίζουν την ομαλή τροφοδοσία.
Καταδείξαμε το σχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Ορυχείων, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα, ότι επιταχύνεται η διαδικασία απόσυρσης από τη λειτουργία των μονάδων του ΛΚΔΜ. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη ανάγκασε την Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ να απαντήσει, αφού προκάλεσε σωρεία συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δήμων και της Ν.Α Κοζάνης, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το εφιαλτικό σενάριο, που θέλει να αποσύρονται από την λειτουργία μονάδες της περιοχής 15 χρόνια !!! νωρίτερα.
Μετά τις Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αποδεικνύοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων, της επιχείρησης του Ελληνικού λαού και της περιοχής, αποστείλαμε επιστολή στη νέα ηγεσία του νεοσύστατου Υπουργείου ΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη, παραθέτοντας τις πάγιες θέσεις μας για το ενεργειακό ζήτημα και τον ρόλο της περιοχής, καλώντας την ταυτόχρονα να επισκεφθεί την περιοχή.
Συμβάλλαμε καθοριστικά και τελικά το αποτρέψαμε, με την βοήθεια και των εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο, παρεμβαίνοντας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου, όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού εμφάνιζε τον Τομέα ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ στα ελλειμματικά και επιχορηγούμενα ταμεία.
Αποτρέψαμε την κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων για προσλήψεις στη ΔΕΗ ΑΕ, εκτός του ΑΣΕΠ στις περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων σε εργαζομένους μισθωτούς της Επιχείρησης, έτσι όπως όριζε ο Ν.2244/94 και ο ν. 3734/09 για τους έκτακτους.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ο αγώνας του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για προσλήψεις στη ΔΕΗ από την περιοχή μας, υπήρξε δυναμικός και διαχρονικός στην λογική, ότι μόνο με τον απαραίτητο αριθμό εργαζόμενων μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αλλά και να επιλυθούν μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που ξεκινούν από την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και φθάνουν να αγγίζουν ζητήματα όπως το περιβάλλον, οι εργασιακές σχέσεις, η απόδοση του προσωπικού.
Γι’ αυτό ξεχωριστή αναφορά θέλουμε να κάνουμε –σε ό,τι αφορά αυτούς τους ανυποχώρητους αγώνες- και στην αμέριστη συμπαράσταση του συνδικάτου μας στους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Την 1η Απριλίου του 2009 περισσότερα από 150 συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι δώσαμε δυναμικό παρόν στην μεγαλειώδη αγωνιστική κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ στην Αθήνα όπου με πορείες, συνθήματα και πανό καλούσαν την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να προσλάβει τους επιτυχόντες του διαγωνισμού.
Στις 7 Απριλίου του 2009 το Συνδικάτο ανέλαβε να ενημερώσει έγκαιρα, αλλά πρωτίστως έγκυρα τους επιτυχόντες του διαγωνισμού. Περισσότερα από 250 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι ακριβώς γίνεται, να κάνουν τις ερωτήσεις τους, να λύσουν τις απορίες τους και να σχηματίσουν την καλύτερη δυνατή άποψη για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς το Συνδικάτο.
Η συνεχής μας επαφή με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού και το ενδιαφέρον που οι ίδιοι έδειξαν μέσα από τις διαδικασίες του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, μας δέσμευε να είμαστε πάντα στη διάθεσή τους, προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική και προσεγμένη ενημέρωση επί των εξελίξεων.
Έτσι στις 13 Αυγούστου 2009 στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου αναρτήσαμε τα πρώτα ονόματα που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.
Στις 3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία μαζί με τους επιτυχόντες προς τον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κοζάνη, στο οποίο συμμετείχε και ο κ. Αθανασόπουλος, απαιτώντας για άλλη μια φορά την πρόσληψή τους με βάση τον ΚΚΠ/ΔΕΗ.
Η φωνή αγανάκτησης και ανησυχίας των επιτυχόντων ενός διαγωνισμού που 3 χρόνια τώρα έχει ¨κολλήσει¨ κρατώντας ¨ομήρους ¨ 2.035 ανθρώπους, μας οδήγησε να προχωρήσουμε στις 9 Δεκεμβρίου στην Κατάληψη του ΑΗΣ ΠΤΟΛ/ΔΑΣ αποσπώντας τις δεσμεύσεις από τη νέα ηγεσία της Επιχείρησης, ότι τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία ήτοι : Διακήρυξη των μονάδων ¨Πτολεμαΐδα V¨ και ¨Μελίτη II¨, μετεγκαταστάσεις οικισμών και προσλήψεις, θα έρθουν στο τραπέζι της συζήτησης κατά την πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και εντός του μηνός Δεκεμβρίου του 2009 η νέα ηγεσία της επιχείρησης θα επισκεφθεί την περιοχή, όπερ και έγινε στις 28/12/2009.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΘΟΥΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Θετική κρίνεται καταρχήν η επίσκεψη του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρου Ζερβού, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ να επισκεφθεί την περιοχή προκειμένου να ενημερωθεί, να ενημερώσει και να διαπιστώσει από κοντά την υπάρχουσα κατάσταση. Το ίδιο αναμένουμε να πράξει και η ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ το συντομότερο δυνατόν.
Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, μετά από τις συναντήσεις του με υπηρεσιακά στελέχη, εργαζόμενους, κατοίκους της περιοχής, Συνδικάτα και φορείς, προέβη σε ανακοινώσεις που αναφέρουν ότι:
→ Στο τέλος Ιανουαρίου το ΔΣ της ΔΕΗ θα προκηρύξει την μονάδα Πτολεμαΐδα V
→ Η καταχώρηση του Διαγωνισμού, θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που είναι απαραίτητες για τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών και των απαλλοτριώσεων.
Η ανακοίνωση αυτή, ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση που είχε εκφράσει το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 23 Ιουλίου το 2009 (στη συνάντησή του με τον κ. Αθανασόπουλο), ζητώντας του να προχωρήσει - ακριβώς- σε αυτού του είδους την απόφαση, για να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την καθυστέρηση του Διαγωνισμού (παραπέμπουμε στη σχετική Ανακοίνωση που εκδώσαμε στις 28 Ιουλίου 2009).
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσουν το συντομότερο στην ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να την αποστείλουν στην τοπική κοινωνία για διαβούλευση.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επισήμανε στον κ. Ζερβό ότι πρέπει να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τον Διαγωνισμό τις Πτολεμαΐδας V, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Μελίτης II. Παράλληλα θα πρέπει επιτέλους να αρθούν οι δυσκολίες και να λυθούν τα προβλήματα με την λειτουργία των Ορυχείων Βεύης και Κλειδίου, προκειμένου απρόσκοπτα εντός του 2010 να προκηρυχθεί και η μονάδα Μελίτη II.
Επιπλέον, η δέσμευσή του ότι από τις 15 Ιανουαρίου 2010 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των προσλήψεων των επιτυχόντων του Διαγωνισμού, δεν μπορεί παρά να δίνει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και στην αγωνία χιλιάδων συναδέλφων, που τρία χρόνια τώρα είναι μετέωροι, ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο και δικαίως ζητούν απεγνωσμένα την αποκατάστασή τους.
Ταυτόχρονα, θα στελεχωθούν και στοιχειωδώς πλέον οι θέσεις εργασίας, αφού μετά και τις τόσες συνταξιοδοτήσεις υπάρχουν χιλιάδες κενά πόστα. Γι΄αυτό ακριβώς και η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη νέων Διαγωνισμών. Φυσικά, είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η πάγια θέση μας για τον τρόπο πρόσληψης των επιτυχόντων (ευελπιστούμε στα μέσα του Γενάρη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου) ότι δηλαδή θα γίνουν με βάση την Συλλογική Σύμβαση και τον Κ.Κ.Π. της ΔΕΗ.

Η απορία που γεννάται από την άγνοια (!) που εξέφρασε ο Πρόεδρος για το καθεστώς του ¨δουλεμπορίου¨ που επικρατεί σε χώρους της Επιχείρησης, θα πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για να μετατραπεί από άγνοια, σε οριστική λύση του προβλήματος.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν εφησυχάζει, εκφράζει τις ανησυχίες του και γι΄ αυτό θα παρακολουθεί στενά όλα τα παραπάνω. Θα είναι παρών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επίλυσή τους το συντομότερο δυνατόν.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Στις 15,16και 17 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Η κορυφαία διαδικασία του Συνδικάτου.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ πανέτοιμος θα είναι παρών και θα παρέμβει με τα στελέχη του για την διαμόρφωση του προγράμματος δράσης της Ομοσπονδίας, με δεδομένο ότι είναι χρονιά που θα υπογραφεί η νέα ΣΣΕ.
Οι εξελίξεις που υπάρχουν, αλλά και τα όσα αναμένουμε στον τομέα της Ενέργειας, στον τομέα ΔΕΗ, σε επίπεδο Πανελλαδικό αλλά και τοπικό, σίγουρα θα είναι ραγδαίες και σημαντικές. Θα είναι τέτοιες που θα μας θέλουν όλους σε έγερση, παρόντες και σε ετοιμότητα για δράσεις, αντιδράσεις, αγώνες, συζητήσεις, διαβουλεύσεις. Η μέχρι τώρα πορεία μας αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε καλά. Σε αυτή μας την προσπάθεια, σίγουρα, εκτός των άλλων, καθοριστική στάθηκε και η δική σας συμβολή η συμβολή των ΜΜΕ. Άμεση και ουσιαστική και έτσι ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε γιατί ο αγώνας απαιτεί την ενέργεια όλων μας.

Σας ευχαριστούμε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου