.

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, του Ανδρέα Χριστοδουλάκη, 16/1/10

Στην άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για τη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Α. Ζερβός στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η ανάθεσή της στον ανάδοχο θα γίνει αφού εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και συμφωνήσει και η τοπική κοινωνία, αφού απαιτούνται σημαντικές χωροθετικές αλλαγές στην περιοχή. Ο κ. Ζερβός πρόσθεσε μιλώντας για τη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας: «Η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας “Μελίτη 2” παραμένει σταθερή, είναι όμως αναγκαίο να προηγηθεί η επίλυση του θέματος του ορυχείου της Βεύης που ανήκει στο Δημόσιο».

Στο συνέδριο επίσης συμφωνήθηκε μεταξύ διοίκησης και ΓΕΝΟΠ να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά- αντλητικά συστήματα και φωτοβολταϊκά) που θα αποτελέσουν την επόμενη πενταετία ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Επιχείρησης, ενώ σύντομα εκτός λειτουργίας τίθεται μία από τις πλέον ρυπογόνες μονάδες στην Πτολεμαΐδα, η παλαιότερη που υπάρχει σήμερα σε λειτουργία.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης ότι το 51% της ΔΕΗ παραμένει στο Δημόσιο χωρίς άλλη διαπραγμάτευση, παράλληλα όμως η διοίκηση σύντομα θα ξεκαθαρίσει πόσους εργαζομένους χρειάζεται η Επιχείρηση σήμερα και τα επόμενα χρόνια.

Στο θέμα των μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες από την επόμενη τριετία θα καταστούν μονάδες βάσης για τη ΔΕΗ, ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε ότι- επιτέλους- ξεκινά η κατασκευή της μονάδας του Αλιβερίου, με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση, και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2012. Για τη μεγάλη μονάδα της Μεγαλόπολης υπάρχουν παρελκόμενες δυσκολίες, όπως η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου έως τη Μεγαλόπολη και οι πιθανές αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών στα ΚΥΤ που θα κατασκευαστούν σε Πάτρα, Αίγιο και Κόρινθο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου