.

Η εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού στα διαμερίσματα που ενοικιάζονται θα γίνει το 2012

Πηγή:Εξπρές

Σε διετή αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ειδική γραμματέα Επιθεωρήσεων Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εξήγγειλε επίσης γενναίες επιδοτήσεις του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για τα πολύ παλαιά ακίνητα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα. Το πρόγραμμα ενισχύσεων για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από την υπουργό Περιβάλλοντος και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλαγές, επιδότηση επιτοκίου και δάνεια ενεργειακής απόδοσης για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα, καθώς και εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη.
Ο γεν. γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, είπε ότι θα αυξηθούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, ζήτησε πάγωμα ή μειώσεις αντικειμενικών αξιών, λύση για τους ημιυπαίθριους με αντάλλαγμα την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων και πλαφόν στο χαράτσι για τα ενεργειακά πιστοποιητικά.
«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αντιληφθεί πλήρως την ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων, όμως ζητούμε από την εξουσία να αντιληφθεί ότι αν δεν περιορίσει άμεσα και δραστικά τις δαπάνες του αδηφάγου Δημοσίου, όσους φόρους και αν πληρώσουμε δεν θα εξέλθουμε από τη σημερινή ζοφερή δημοσιονομική κατάσταση», τόνισε ο κ. Παραδιάς και ζήτησε μεγάλη ακίνητη περιουσία να θεωρείται εκείνη που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ και να εξαιρεθούν όλα τα απρόσοδα ακίνητα, ενώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των ιδιωτών να μην υπερβαίνει το 0,6% των νομικών προσώπων. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε επίσης στο Eθνικό Kτηματολόγιο, λέγοντας ότι πρέπει να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας πριν από την επιβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας. Κι αυτό γιατί χιλιάδες άνθρωποι στην Αττική κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους από την εξαγγελθείσα κτηματογράφηση των υπόλοιπων 43 περιοχών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου