.

Το παρασκήνιο με τις προσλήψεις στη ΔΕΗ

του Σπύρου Κουταβά από το vetofm.gr

Πυρετώδης είναι οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για το θέμα που ανέκυψε με την αναστολή των προσλήψεων σε όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που εξήγγειλε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Στα γραφεία της ΔΕΗ στην Χαλκοκονδύλη τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά με την αρμόδια της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων της επιχείρησης κ. Τζανέτου να έχει στείλει διευκρινιστική ερώτηση τόσο στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη όσο και στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ως προς το τι θα ισχύσει με τις προσλήψεις στην ΔΕΗ. Από το πρωί βρίσκεται στα γραφεία της επιχείρησης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος φαίνεται να ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι «πισώπλατο χτύπημα στην ίδια την επιχείρηση και την βιωσιμότητά της». «Εάν επιμείνει η κυβέρνηση σε αυτή την επιλογή την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται 5.000 απεργοί έξω από το υπουργείο», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τόσο στον Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και στον υπουργό Επικρατείας κ. Παμπούκη.

Πίσω από την αναστολή των προσλήψεων υπάρχει μέγα παρασκήνιο και μια διαμάχη ανάμεσα σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και στελέχη της κυβέρνησης σε ότι αφορά το εργασιακό καθεστώς των νεοπροσληφθέντων στην επιχείρηση. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στις προσλήψεις αλλά επιθυμεί να γίνουν με νέο εργασιακό καθεστώς που θα διαφοροποιεί τους μισθούς από τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στην ΔΕΗ. Πρόκειται για επιθυμία που διακαώς προσπάθησε να κάνει πράξη ο πρώην πρόεδρος Τ. Αθανασόπουλος αλλά προσέκρουσε στον συμπαγή τοίχο όλων των συνδικαλιστών, επιθυμία που σήμερα συμμερίζεται απόλυτα και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ανεξάρτητα από τις δημόσιες καθησυχαστικές του δηλώσεις τόσο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή όσο και στις αναφορές του στο τελευταίο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για τους νεοπροσληφθέντες προκρίνει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρώντας ότι η παρούσα κατάσταση φέρει σε δυσμενή θέση την ΔΕΗ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Για παράδειγμα ένας έμπειρος εργατοτεχνικής που εργάζεται βάρδια ξεπερνά τις 3.000 € το μήνα, όταν συνάδελφός του στον ιδιωτικό τομέα παραγωγής ενέργειας ίσα που αγγίζει τα 1.500 €.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιλαμβάνεται ότι εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων στην επιχείρηση θα δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την ανάγκη ύπαρξης και μιας άλλης μορφής συνδικαλιστικής οργάνωσης προκειμένου οι καινούργιοι να προστατέψουν τα συμφέροντά τους. Η ύπαρξη δεύτερου πόλου συσπείρωσης των εργαζομένων αφαιρεί πόντους και συνδικαλιστική δύναμη από την κυρίαρχη μέχρι σήμερα ΓΕΝΟΠ που εκτός των άλλων έχει μοιράσει με αρμονικό τρόπο και τα οφίτσια της συμμετοχής στην διαχείριση της εξουσίας. Παράδειγμα η εκπροσώπηση με δυο εργαζομένους στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, η συμμετοχή με δυο ή και περισσότερους εκπροσώπους στην διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων και πολλά άλλα. Όλες αυτές οι θέσεις είναι παχυλά αμειβόμενες και θεωρούνται σταθμός στο κλείσιμο της καριέρας ενός συνδικαλιστή. Έτσι εξηγείται και η επιμονή ορισμένων (είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις από την περιοχή μας, βλέπε Ματσαρίδης, Αβραμίδης, Λόφτσαλης, Αποστολίδης, τώρα Καραβασίλης, Κάτανας) που παρότι πρέπει να βγουν στην σύνταξη ή να έχουν βγει προ πολλού προτιμούν για τρία ή και παραπάνω έτη τα βαρέα και ανθυγιεινά του ΔΣ. της ΔΕΗ και του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΚΩ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου