.

Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη

Πρόγραμμα επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας κα Λ. Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών περιοχών (500 εκατ. ευρώ), την δημιουργία "πράσινων" ΒΙΠΕ στις οποίες θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος η κα Κατσέλη τόνισε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση, κλπ.), οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση. Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κα Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν 2 εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

Η υπουργός ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η έξοδος από την κρίση μπορεί να γίνει μόνο με βασικό μοχλό το περιβάλλον ενώ αναφερόμενη ειδικά στη δράση για τα νησιά τόνισε ότι στόχος μεταξύ άλλων είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας το πρόγραμμα "πράσινης ανάπτυξης" θα οδηγήσει σε δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονόμηση 2.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα. Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στη χώρα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις ύψους 12 δις. ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία ο κ.Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα, "να ανοίξουμε πανιά, να επενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του τόπου".

Για το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και για τα φωτοβολταϊκά

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τ. Μπιρμπίλη στο πλαίσιο της συνέντευξης για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Όπως είπε, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει νόμος του κράτους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρηματίες του χώρου των φωτοβολταϊκών για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Νωρίτερα ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έκανε λόγο σε ανακοίνωση για αναξιοπιστία και υπαναχωρήσεις του ΥΠΕΚΑ που απειλούν την αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο η δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ακυρώνει στην πράξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. "Η υπαναχώρηση του ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο και οι οποίες μιλούσαν ρητά για μη αλλαγή των όρων τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα χιλιάδων επενδύσεων", αναφέρει ο ΣΕΦ.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου