.

ΔΕΗ: Δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό για Βεύη

Αναδημοσίευση: www.euro2day.gr, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, 11/2/10

Δεν θα συμμετάσχει η ΔΕΗ στον νέο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε πέντε ελληνικές εφημερίδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ΔΕΗ, συμμορφούμενη στις υποδείξεις της Κομισιόν να ανοίξουν οι λιγνίτες και στους ιδιώτες, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό.

Αρμόδιες πηγές της Επιχείρησης που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν την εκτίμηση ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει συνεργασία με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, προκειμένου να υπάρξει συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρίσκεται κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή που χωρίζει το ορυχείο της Επιχείρησης και το δημόσιο κοίτασμα και το οποίο υπολογίζεται σε 40 εκατ. τόνους.

Η ανάθεση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, εξάλλου, θα διευκολύνει και την προκήρυξη του έργου Μελίτη ΙΙ της ΔΕΗ, καθώς όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Αρθούρος Ζερβός, θεωρείται απαραίτητη η έναρξη του ορυχείου της Βεύης, ώστε να μπορέσει και η ΔΕΗ να εκμεταλλευτεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδια περιοχή, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδότηση της νέας μονάδας μαζί με το ορυχείο Κλειδίου

Το ΥΠΕΚΑ, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης, προτίθεται να προχωρήσει σε απευθείας σύμβαση για την εκμίσθωσή του. Συμμετοχή μπορούν να εκδηλώσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή συμπράξεις τέτοιων προσώπων.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εντός 35 ημερών από σήμερα στη Διεύθυνση Ενεργειακών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου, μέσω του Γενικού Πρωτοκόλλου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου. Τη διαδικασία επιλογής θα αναλάβει επιτροπή που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, η δε σύμβαση θα κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση.

Να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν υποβάλει συμμετοχή οι εξής:

- Η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Άκτωρ ΑΤΕ και Horizon Μεταλλευτική (του ομίλου Κοπελούζου).
- Η Elpedison, μέσω της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης.
- Η Μηχανική.
- Η ΕΛΜΙΝ, του ομίλου Βαρδινογιάννη.
- Τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας.
- Έξι ακόμη τοπικοί εργολάβοι.


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου