.

Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2010

Δέκα ευρωπαϊκές εταιρίες (ανάμεσα τους και μια ελληνική) συμπεριλήφθηκαν στις 12 Μαρτίου 2010, στον κατάλογο υποψηφιοτήτων για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον.
Οι τελικοί υποψήφιοι αντιπροσωπεύουν εταιρίες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βραβεία, που απονέμονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε δύο χρόνια, βραβεύουν Ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν κάνει εξαιρετική συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη σε τέσσερις κατηγορίες - διαχείρισης, προϊόντων, διαδικασιών, και η διεθνής συνεργασία. Οι τέσσερις νικητές θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή στις 2 Ιουνίου 2010 κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας, το μεγάλο ετήσιο περιβαλλοντικό συνέδριο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Τα βραβεία πηγαίνουν σε εταιρείες που δίνουν το έναυσμα για οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς επίσης και στην ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

"Η διατήρηση του περιβάλλοντος έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και επιχειρησιακό νόημα," είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potočnik. "Αυτά τα βραβεία αναγνωρίζουν τις πιο διορατικές, υπεύθυνες και οικολογικά καινοτόμες εταιρίες στην Ευρώπη και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό και την προώθηση καλύτερων πρακτικών. Οι νικητές των ΕΒΕΠ είναι οι καλύτεροι των καλύτερων".

Οι 10 φιναλίστ έχουν επιλεγεί από 141 συμμετοχές από 24 χώρες της ΕΕ και υποψήφιων χωρών. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός συμμετοχών που έχει καταγραφεί από τότε που τα Ευρωπαϊκά Βραβεία για το Περιβάλλον ξεκίνησαν το 1987. Η εγγραφή αυτή αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στην βιωσιμότητα και την κατανόησή τους για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του σήμερα.

Ανάμεσα στους τελικούς υποψήφιους βρίσκεται και η Ελληνική εταιρία Frigoglass Saic, για ένα νέο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ψύξης, στην κατηγορία Προϊόν για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (EBΕΠ) το 1987, για να αναγνωρίσει, να ανταμείψει και να προωθήσει τα επιτεύγματα των εταιριών που καινοτομούν σε φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και προϊόντα.

Τα EBΕΠ καλύπτουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: πρακτικές διαχείρισης, προϊόντα, διαδικασίες και διεθνής δραστηριότητες συνεργασίας που συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον. Παρά το σημερινό οικονομικό κλίμα, υποβλήθηκε εξαιρετικά υψηλός αριθμός συμμετοχών για τα βραβεία του 2010, με 141 συμμετοχές από εξέχουσες εταιρίες σε όλη την Ευρώπη – αύξηση από τις 125 του 2008.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, από κράτη μέλη της ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες. Όλες οι συμμετοχές είναι φιναλίστ εθνικών διαγωνισμών τους - μια ουσιαστική προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε επίπεδο ΕΕ, καθώς μόνο οι καλύτερες εταιρείες από την ΕΕ και τις υποψήφιες χώρες μπορούν να υποβάλουν αίτηση. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες στις οποίες απονέμεται το Ευρωπαϊκό Βραβείο είναι "οι καλύτερες των καλυτέρων": οι πιο διορατικές, υπεύθυνες και καινοτόμες σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: www.ebae.eu

Πληροφορίες σχετικά με την Πράσινη Εβδομάδα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://www.greenweek2010.eu

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου