.

Ο άνεμος μας χαρίζει ρεύμα, όχι θόρυβο

Πηγή:Τα Νέα

Ο κ. Κώστας Δολαψάκης στηρίζεται για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού του, στο Λαγονήσι, στον ήλιο και τον αέρα. Από το 1998 έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τις οποίες λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα όλες οι ηλεκτρικές συσκευές του.
Παρ΄ ότι τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας, λέει ο κ. Δολαψάκης, δεν είναι λίγη η... δουλειά που κάνουν οι ανεμογεννήτριες. «Είναι πολύ χρήσιμες “εφεδρείες”, ιδίως τις ημέρες που έχει συννεφιά και αέρα. Είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Όπως όταν δεν αισθάνεσαι πολύ καλά και ξαφνικά έρχεται κάποιος και σε κερνάει κάτι...».
Αρχικά, θυμάται, είχε τοποθετήσει δύο μικρές ανεμογεννήτριες των 300 W. Στη συνέχεια αντικατέστησε τη μία, με ισχύ 400 W. Διαπίστωσε όμως ότι ο θόρυβος κατά τη λειτουργία της τον ενοχλούσε όπως και τους γείτονες. Έτσι, προχώρησε σε αγορά και εγκατάσταση ανεμογεννήτριας 900 W. Του κόστισε περίπου 1.500 ευρώ, αλλά ο «θόρυβος που κάνει, όπως λέει και το όνομά της “Whisper” (ψίθυρος), είναι σαν θρόισμα».
Πλήρη ενεργειακή αυτονομία στο σπίτι του, 180 τ.μ. στην Κάρπαθο, απέκτησε και ο κ. Γιώργος Παχούντης όταν εγκατέστησε φωτοβολταϊκά και δύο ανεμογεννήτριες πριν από δύο χρόνια. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει είναι περίπου 20 ΚW, υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της τετραμελούς οικογένειάς του. «Λειτουργούν όλα χωρίς κανένα πρόβλημα- air condition, πλυντήριο, δύο τηλεοράσεις, πιεστικό μηχάνημα» λέει. Όσο για τις ανεμογεννήτριες, έχει τοποθετήσει δύο των 400 W στην ταράτσα, «εντελώς αθόρυβες. Άλλωστε, είχα κάνει έρευνα αγοράς για να βρω ανεμογεννήτριες που δεν είναι θορυβώδεις». Το συνολικό κόστος για την αγορά, την εγκατάσταση και τον απαραίτητο εξοπλισμό των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών (μπαταρίες, μετατροπείς, πίνακας) έφτασε περίπου τα 25.000- 30.000 ευρώ.
Αυξανόμενο ενδιαφέρον
Από το 2006, μετά τον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυξήθηκε το ενδιαφέρον και από ιδιώτες για οικιακές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών. Αυτό τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος της εταιρείας Εlectrotech κ. Κώστας Ανδρομιδάς, που δραστηριοποιείται σε αυτό τον χώρο με πωλήσεις και εγκαταστάσεις. Όπως λέει, ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια υπήρχε αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές.
Ουραγός η Ελλάδα στα αιολικά πάρκα
ΜΟΝΟ 114 ΜW ήταν η ισχύς των αιολικών πάρκων που εγκατέστησε η Ελλάδα το 2008. Συνολικά η ισχύς των αιολικών πάρκων φτάνει τα 985 ΜW. Στη γειτονική Ιταλία η ισχύς των πάρκων που έχουν τοποθετηθεί είναι 3.736 ΜW και στη Γαλλία 3.404.
Ενδεικτικό των αργών ρυθμών με τους οποίους εκμεταλλεύεται η χώρα μας το αιολικό δυναμικό της είναι και αυτό: το 2008 η Γερμανία εγκατέστησε αιολικά πάρκα ισχύος 1.665
ΜW. Ισχύς δηλαδή που υπερβαίνει τη συνολική της Ελλάδας από ανεμογεννήτριες...
Κίνδυνος για τα πουλιά σε Κρήτη και Έβρο
ΕΝΑ ΟΡΝΙΟ πετάει ανάμεσα στα πτερύγια ανεμογεννήτριας στην περιοχή του Λέντα, στα Αστερούσια Όρη του Ηρακλείου Κρήτης. Η τολμηρή του πτήση όμως δεν θα κρατήσει πολύ, αφού δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τον κίνδυνο. Ένα από τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας χτυπά το αρπακτικό στο φτερό και αυτό σωριάζεται στο έδαφος.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο τον περασμένο Οκτώβριο από αθλητές του παραπέντε, οι οποίοι στη συνέχεια διέσωσαν το τραυματισμένο πουλί και το μετέφεραν σε κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων.Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταγράψει και θανάτους πουλιών από ανεμογεννήτριες. «Δεν είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι οποίες βοηθούν να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή», υποστηρίζουν. Αλλά την ίδια στιγμή καταγγέλλουν ότι τα αιολικά πάρκα γίνονται αιτία για τραυματισμούς και θανάτους πουλιών όταν εγκαθίστανται σε προστατευόμενες περιοχές.
Περίπου 10 αρπακτικά (κυρίως γύπες) έχουν σκοτωθεί σε ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Δαδιάς του Έβρου. Αυτό έχει προκύψει έπειτα από μελέτη και παρατηρήσεις που έχει πραγματοποιήσει στην περιοχή η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς. «Διαπιστώσαμε ότι πραγματικά υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στα πουλιά από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών. Παρατηρήθηκαν θάνατοι προστατευόμενων γυπών αλλά και θάνατοι μικρότερων πουλιών και νυχτερίδων», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων της οργάνωσης κ. Κωνσταντίνος Λιαρίκος. Στον Ψηλορείτη
Τραυματισμοί και θάνατοι πουλιών ύστερα από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες έχουν παρατηρηθεί και στην Κρήτη. Τέσσερα νεκρά όρνια καταγράφηκαν σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πάρκο 17 ανεμογεννητριών στον Νοτιοανατολικο Ψηλορείτη σε διάστημα 18 μηνών. Η έρευνα που υλοποιήθηκε από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης έδειξε μεταξύ άλλων πως τα αρπακτικά όταν αναζητούσαν τροφή σε γειτνίαση ή εντός των ορίων του πάρκου περνούσαν ανάμεσα και δεν έδιναν καθόλου σημασία στις πτερωτές. Ειδικά μάλιστα όταν εφορμούσαν για τροφή.
Έδειξε ακόμη ότι από το σύνολο των όρνιων που χρησιμοποίησαν το πάρκο, δηλαδή 1.154, περίπου 900 εκτέθηκαν σε κίνδυνο πρόσκρουσης. Επτά από αυτά εκτιμάται ότι ουσιαστικά πέρασαν ανάμεσα από τις πτερωτές.Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δύο ερευνών σε Έβρο και Κρήτη, η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κ. Μαλαμώ Κορμπέτη τονίζει ότι «υπάρχουν πια επαρκή στοιχεία και περιστατικά που δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες πρόσκρουσης μεγάλων ειδών πουλιών (αρπακτικά και άλλα)».
Παρόμοια είναι η άποψη που διατυπώνει και η αντιπρόεδρος του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «Άνιμα» κ. Μαρία Γανωτή. Όπως λέει όμως η μεγαλύτερη απειλή για τη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή δεν είναι οι θάνατοι- «πουλιά σκοτώνονται καθημερινά από πολλές αιτίες»- αλλά η απώλεια του ζωτικού τους χώρου. Στην Ελλάδα, αναφέρει, τα αιολικά πάρκα χωροθετούνται σε περιοχές όπως βουνοκορφές ή βραχονησίδες. «Πρόκειται δηλαδή για τα τελευταία απείραχτα ενδιαιτήματα της άγριας ζωής, που φιλοξενούν τα σπανιότερα αρπακτικά και θαλασσοπούλια της Ευρώπης».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου