.

Σπάρτακος για ορυχείο της Βεύης

• ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Η ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΥΗΣ!!!
• ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
• ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ¨ΕΚΛΕΚΤΟΣ¨ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΑΕ κ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ

Έληξε την Παρασκευή 19 Μαρτίου η προθεσμία των 35 ημερών, προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Λιγνιτορυχείου της Βεύης.
Δυστυχώς σ’αυτή την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια εκμίσθωσης μέσω Διαγωνισμού του Ορυχείου της Βεύης (προηγήθηκαν άλλες δύο από τους πρώην Υπουργούς –Σιούφας Μάρτιος του 2006, Χατζηδάκης Αύγουστος 2009), η ΔΕΗ κατ’εντολή της Κυβέρνησης δεν κατέθεσε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Θυμίζουμε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2009 ο τότε αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ και σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης δήλωνε στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”: «Το ΠΑΣΟΚ τάσσεται κατά της εκχώρησης κοιτασμάτων λιγνίτη σε ιδιώτες, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τον Διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Λιγνιτορυχείου της Βεύης».
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν κατέθεσε προσφορά, σημαίνει πρακτικά ότι θα υποχρεώσουν την Επιχείρηση σε συνεκμετάλλευση του Ορυχείου της Βεύης με τον “εκλεκτό” της Υπουργού, στον οποίο θα καταχωρηθεί το εν λόγω κοίτασμα και ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστής της ΔΕΗ.
Ποτέ δεν μας δόθηκε επαρκής εξήγηση – απάντηση στο ερώτημα:
Πώς είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να προχωρεί στην εκμίσθωση μέρους ενός ενιαίου κοιτάσματος, του οποίου μεγάλο ποσοστό 50% περίπου κατέχει η ΔΕΗ, η οποία ελέγχεται αποκλειστικά από το ελληνικό δημόσιο;
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ ορίστηκε με τον Νόμο 3175/2003 ως Προμηθευτής τελευταίου καταφυγίου, δηλ. έχει την υποχρέωση προμήθειας Η/Ε στους επιλεγμένους πελάτες, ακόμη κι αν αυτοί έχουν συμβάσεις προμήθειας με άλλους προμηθευτές.
Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα έπρεπε να ενισχύεται με κάθε τρόπο, προκειμένου απρόσκοπτα να τροφοδοτεί με ασφάλεια και επάρκεια τους καταναλωτές της με Η/Ε σε προσιτές τιμές και όχι να της αποκλείεται-απαγορεύεται η πρόσβασή της στην πρώτη ύλη και μάλιστα όταν πρόκειται για το εθνικό μας καύσιμο, τον ΛΙΓΝΙΤΗ.
Η πρόκληση πλέον είναι απροκάλυπτη αφού την ίδια ώρα, το Άρθρο 144 του Μεταλλευτικού Κώδικα στην παράγραφο 3, ορίζει ότι “ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιτρέπεται να προχωρήσει στην εκμίσθωση, με απευθείας σύμβαση για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη, σε οποιαδήποτε Επιχείρηση παρέχει τα εχέγγυα για τον σκοπό αυτό” και η ΔΕΗ είναι η μόνη Επιχείρηση που παρέχει τα εχέγγυα για τον σκοπό αυτό.
Το παιχνίδι ήταν καλά στημένο, ακόμη και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αφού είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την πρόσβαση των ιδιωτών στους ελληνικούς λιγνίτες (της Βεύης, της Βεγόρας, της Δράμας, της Ελασσόνας – απόφαση Μαρτίου 2008), αποκλείοντας μάλιστα τη ΔΕΗ ακόμη και από τη δυνατότητα να προμηθευτεί λιγνίτη από τους ιδιώτες προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργήσει της μονάδες.
Αυτό αποδεικνύεται εξάλλου και από το γεγονός ότι κατ’εντολή του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια δόθηκε στην εταιρεία ΗΡΩΝ – ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, άδεια για κατασκευή λιγνιτικής μονάδας παραγωγής Η/Ε ισχύος 450MW στη Φλώρινα, με λιγνίτη που θα προμηθεύεται η εταιρεία, υποτίθεται από τα Βόρεια σύνορά μας, καθώς και από το ότι σήμερα η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη –μέσω του εκλεκτού της Προέδρου της ΡΑΕ κ. Βασιλάκου- προωθεί νέα άδεια για κατασκευή μονάδας παραγωγής Η/Ε ισχύος 370MW πάλι στη Φλώρινα, στον όμιλο εταιρειών ELPEDISON (ΕΛΠΕ και η Ιταλική EDISON), η οποία θα προμηθεύεται λιγνίτη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας – Καλιτσάνης), που είναι μια από τις 13 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά για την απόκτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη από το Ορυχείο της Βεύης.
Οι άλλες 12 είναι:
1. ΕΛΜΙΝ Α.Ε. – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε. Ένωση Εταιρειών
2. Ένωση Εταιρειών HORIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ – ΜΕΤΕ Α.Ε.
3. ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.
4. ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
5. IAKOVOY BROTHERS L.T.D.
6. Κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ – ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ
7. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
8. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
9. ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ
10. ΑΚΜΗ ΑΤΕ
11. Κοινοπραξία ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – ΜΠΕΤΟΚΑΤ Α.Ε.
12. DRAGATOS S.A. – ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ Α.Ε.
Πρακτικά ή εάν στο τέλος του παραμυθιού το πριγκιπόπουλο παντρευόταν τη βασιλοπούλα, με βάση και τις άδειες που δόθηκαν ή πρόκειται να δοθούν για την κατασκευή λιγνιτικών μονάδων παραγωγής Η/Ε στη Φλώρινα θα είχαμε:
- Μονάδα ισχύος 450MW Μελίτη ΙΙ από τη ΔΕΗ
Μονάδα ισχύος 450MW από ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΙΚΗ ΤΕΡΝΑ
- Μονάδα ισχύος 370MW από ELPEDISON
Επειδή αυτά δεν συμβαίνουν ούτε καν στα παραμύθια, από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει και να διαλύσει την μεγαλύτερη βιομηχανική Επιχείρηση της χώρας. Την επιχείρηση που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και που φέτος κλείνει 60 χρόνια!!! λειτουργίας στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού.
Το ασφαλές αυτό συμπέρασμα προκύπτει και από την πρόσφατη ψήφιση του Νόμου έκτρωμα, με τον αριθμό 3833, που ψηφίστηκε την Παρασκευή 5 Μαρτίου και θα μείνει στην ιστορία, ως ο Νόμος που προσπάθησε να διαλύσει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί:
- τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί η σύγκρουση με την Κυβέρνηση θα είναι σφοδρότατη, εάν εμείνει σ’αυτές τις θέσεις,
- σε εγρήγορση τους φορείς της Φλώρινας, αλλά και όλου του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου, γιατί αυτά τα σχέδια βάζουν την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας
- τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να συντονίσει, όπως καλά γνωρίζει, όπως έκανε πάντα, στους αγώνες απέναντι στα σχέδια διάλυσης της Επιχείρησης, των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού μας φορέα.
Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ήταν, είναι και θα είναι παρόντες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου