.

Η ΔΕΗ κλείνει τρύπες του προϋπολογισμού

Αναδημοσίευση: Εφ. Τα Νέα, του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ

Με σούπερ κέρδη 693,3 εκατ. ευρώ πέρυσι και μέρισμα 1 ευρώ, η ΔΕΗ φέτος γίνεται «αιμοδότης» του προϋπολογισμού, που θα εισπράξει συνολικά πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Στην υψηλή κερδοφορία, την οποία ωστόσο οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη, συνέβαλαν οι πολλές βροχοπτώσεις και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ετσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια αυξήθηκε κατά 67% έναντι του 2008, ενώ περιορίστηκε κατά 51% και 30% η παραγωγή των εργοστασίων που καίνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές και με βάση τις προσδοκίες που δημιουργούσαν τα αποτελέσματα 9μήνου, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για όλο το 2009 θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτά περιορίστηκαν σε 693 εκατομμύρια καθαρά και 993 εκατομμύρια μαζί με τους φόρους.

Ο περιορισμός της κερδοφορίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, ήταν αποτέλεσμα της απομοίωσης της αξίας της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης κατά 138,7 εκατ. ευρώ, ποσό που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης 2009. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η ΔΕΗ θα πληρώσει στο Δημόσιο περίπου 120 εκατομμύρια για μέρισμα (το Δημόσιο έχει το 51% των μετοχών) και επιπλέον 300 εκατομμύρια για φόρο εισοδήματος επί των κερδών.

Ενισχύει τον φορέα ασφάλισης προσωπικού

Η υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ «βοηθά» ταυτόχρονα και την ενίσχυση του ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Μετά τις περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση στο κονδύλι του προϋπολογισμού που καλύπτει το έλλειμμα του ασφαλιστικού οργανισμού, η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ, συμφώνησαν να χορηγηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ η οικονομική ενίσχυση του φορέα.

Το ύψος της ενίσχυσης θα έχει ύψος το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Αυτό εκτιμάται σε περίπου 105 εκατομμύρια το 2010. Απόφαση για το μέτρο αναμένεται να λάβει η έκατκτη γενική συνέλευση μετόχων, που προγραμματίστηκε για τις 26 Απριλίου. Στην ίδια Γ.Σ. θα αποφασιστεί η αύξηση των μελών του Δ.Σ. από 9 σε 11, προκειμένου να εκπροσωπηθούν η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και με ακόμη ένα μέλος το Δημόσιο. *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου