.

Αυξάνεται η Πριμοδότηση των Αιχμιακών Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής

Πηγή:energia.gr
Στις 100.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ κατ’ έτος αυξάνεται το εγγυημένο έσοδο για τις αιχμιακές μονάδες παραγωγής, ενώ και η χρονική διάρκεια χορήγησής του επιμηκύνεται από τα τρία στα πέντε έτη. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ, το οποίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Ενισχύονται τα οικονομικά κίνητρα για την λειτουργία αιχμιακών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς το εγγυημένο έσοδο αυξάνεται από τις 70.000 στις 100.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για τις μονάδες που θα τεθούν σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου 2011, με πρόβλεψη για σταδιακή αποκλιμάκωση έως τις 70.000 ευρώ για όσες λειτουργήσουν έως την 1η Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, η αιτιολογική έκθεση για το ν.σ., περί ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή, αναφέρει ότι προκειμένου να διασφαλίζεται η δυνατότητα άμεσης διαθεσιμότητας ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επαρκών περιθωρίων ισχύος για τα έτη 2010 και 2011 δίνεται η δυνατότητα στον Διαχειριστή (ΔΕΣΜΗΕ) του συστήματος να συνάπτει συμβάσεις διαθεσιμότητας ισχύος με νέους αεριοστροβιλικούς σταθμούς παραγωγής ταχείας εκκίνησης, ονομαστικής ισχύος στην άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 150 μεγαβάτ, οι οποίοι εντάσσονται στο σύστημα έως την 1/12/2011.

Στην παράγραφο 13 του άρθρου 12 ορίζεται ότι αυξάνεται κατά 40% περίπου και, συγκεκριμένα, στις 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ διαθέσιμης ισχύος κατ’ έτος, το εγγυημένο έσοδο για την συγκεκριμένη μονάδα. Το έσοδο των 100.000 ευρώ λαμβάνουν οι μονάδες που τίθενται σε λειτουργία την 1η Ιουλίου 2011, ενώ στη συνέχεια το έσοδο μειώνεται αναλογικά κάθε ημέρα ώστε να φτάσει στις 70.000 ευρώ για τις τυχόν μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Η παλαιότερη ανώτερη αμοιβή ήταν 70.000 ευρώ και η σταδιακή αποκλιμάκωση την οδηγούσε στις 55.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διάρκεια χορήγησης του εγγυημένου εσόδου ήταν τα 3 χρόνια και πλέον αυξάνεται στα 5 χρόνια.

Δύναται, δε, η χορήγησή του να παραταθεί για ένα ακόμη έτος, έπειτα από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Δεν έχουν προχωρήσειΣχεδιασμούς για την εγκατάσταση αιχμιακών μονάδων, οι οποίες θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν εξισορροπητικά για το σύστημα καθώς μπορούν να τεθούν εντός μικρού χρόνου σε λειτουργία σε περιόδους κατά τις οποίες αυξάνεται η αιχμή στη ζήτηση και, λόγω καιρικών συνθηκών, τίθενται εκτός λειτουργίας οι μονάδες ΑΠΕ, έχουν κατά καιρούς εκπονήσει αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό χώρο. Ειδικότερα, η ΔΕΗ είχε λάβει απόφαση για εγκατάσταση μονάδας ισχύος έως 150 μεγαβάτ στην Κομοτηνή, χωρίς περαιτέρω εξέλιξη, ενώ καμία από τις πλέον πρόσφατες εκδοχές του επιχειρηματικού της σχεδιασμού δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη προοπτική.

Η ΓΕΚ Τέρνα λειτουργεί από το 2004 την Ήρων Ι που έχει τέτοια χαρακτηριστικά και η οποία ενοικιάζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 στην ΔΕΗ με ετήσιο έσοδο περί τα 11 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σχέδιο νόμου μιλάει ρητά για νέες μονάδες και η ενεργοποίηση της Ήρων Ι στο συγκεκριμένο πλαίσιο θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει βάση είτε στην αποψίλωσή της και στην εγκατάσταση των αεριοστροβίλων σε άλλη περιοχή είτε στην μετάβασή τους σε άλλο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η ελβετική EGL έχει λάβει άδεια παραγωγής για την λειτουργία μονάδας ενδιάμεσου φορτίου στην Φθιώτιδα και θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει πρώτα με την λειτουργία της ως μονάδας ανοικτού κύκλου μόνο με τους αεριοστροβίλους, ώστε να διεκδικήσει την πολύ ικανοποιητική αμοιβή των 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αλλά πηγές της εταιρείας είναι κατηγορηματικές ως προς το ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, πέραν του ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουν μέσα σε 14 μήνες ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.Ο όμιλος Κοπελούζου έχει καταθέσει αίτηση για μονάδα με τέτοια χαρακτηριστικά στην ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας. Ωστόσο η προβλεπόμενη ισχύς της είναι μόλις 21 μεγαβάτ, ενώ ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση ότι τα χρονικά όρια μοιάζουν ασφυκτικά.

Περισσότερο κοντά στην λειτουργία μονάδας με αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκεται, προφανώς, η Aegean Power, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, πλέον, η οποία έχει ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης για μονάδα με αυτά τα χαρακτηριστικά στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας. Η Aegean Power έχει, ως γνωστόν, δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα επιθετικά στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού κατά τους τελευταίους μήνες.

Από την άλλη, βεβαίως, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεδομένης της πτώσης στη ζήτηση ηλεκτρισμού εδώ και ενάμιση χρόνο, με αναμενόμενη τη συνέχισή της, καθώς η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον και το 2011, αλλά και με δρομολογημένη την έναρξη λειτουργίας τριών μεγάλων μονάδων φυσικού αερίου (η Ήρων ΙΙ των ΓΕΚ-Τέρνα και GDF Suez, η μονάδα της Elpedison στην Θίσβη και η 2η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όλες στην Βοιωτία) θέμα για την κάλυψη της εκάστοτε αιχμής προφανώς δεν υφίσταται για το προβλέψιμο μέλλον.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το παρεχόμενο με τη νέα ρύθμιση εγγυημένο έσοδο είναι υπερδιπλάσιο του ύψους στο οποίο διαμορφώνεται την τρέχουσα περίοδο η Οριακή Τιμή Συστήματος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου