.

Στασιμότητα στην Ένταξη των ΑΠΕ στο Σύστημα Ηλεκτρισμού

Έργα ισχύος μόλις 36 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν τεθεί σε ισχύ κατά το πρώτο 3μηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο ΔΕΣΜΗΕ. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα φτωχή επίδοση, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλη την διάρκεια του 2009 είχαν ενταχθεί έργα συνολικής ισχύος άνω των 200 μεγαβάτ στο εγχώριο σύστημα ηλεκτρισμού. Με βάση το Μηνιαίο δελτίο ΑΠΕ που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΣΜΗΕ, κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, έχουν τεθεί σε λειτουργία έργα από ΑΠΕ συνολικής ισχύος μόλις 36 μεγαβάτ – για την ακρίβεια 24 μεγαβάτ σε αιολικά πάρκα και άλλα 12 σε φωτοβολταϊκά.

Η τελευταία κατηγορία είναι και η μόνη στον χώρο που προχωρεί με καλούς ρυθμούς (περί τα 47 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά λειτουργούσαν στο τέλος του προηγούμενου έτους) αν και είναι σαφές ότι ακόμη αποτελούν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος. Σε όλο το 2009, χρονιά η οποία ήταν ιστορικά η καλύτερη για τις ΑΠΕ, είχαν τεθεί σε λειτουργία έργα ισχύος 220 μεγαβάτ, επίδοση η οποία είναι αδύνατο να επιτευχθεί με αυτούς τους ρυθμούς.

Αν υπάρχει κάτι το παρήγορο στην επίδοση του πρώτου τριμήνου, αυτό είναι ο υπερτριπλασιασμός της νέας ισχύος από ΑΠΕ εν συγκρίσει προς το τελευταίο τρίμηνο του 2009…Και πάλι, ωστόσο, η ένταξη των ΑΠΕ απέχει παρασάγγας από τον ετήσιο στόχο των 1.000 μεγαβάτ, ο οποίος έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί η κάλυψη του 40% της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ στο τέλος της δεκαετίας.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άλλωστε, έδωσαν τον Μάρτιο, και πάλι με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΝΗΕ, μόλις το 4,26% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα.

Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στο οποίο ετέθησαν υπ’ όψιν τα παραπάνω στοιχεία από το energiagr., παραδέχθηκε ότι η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική.

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα καταγραφεί σταδιακή και σημαντική ενίσχυση των ρυθμών ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, μέσω της προώθησης των νέων ρυθμίσεων με το οικείο νομοσχέδιο (επιτάχυνση αδειοδοτικής διαδικασίας, απεμπλοκή από γραφειοκρατία μεγάλου αριθμού επενδύσεων, ειδικά κίνητρα για κατοίκους περιοχών όπου λειτουργούν έργα ΑΠΕ) όσο και με δεδομένη την πρόσφατη τοποθέτηση νέας ηγεσίας στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Μάρτιο βρίσκονταν σε εμπορική λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 1.184 μεγαβάτ (περί τα 940 αιολικά), ενώ σε δοκιμαστική λειτουργία βρίσκονταν άλλα 144 μεγαβάτ.

Επίσης έργα ισχύος 325 μεγαβάτ έχουν εμπορική σύμβαση αλλά δεν λειτουργούν, άλλα 100 διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης, ακόμη 1180 έχουν άδεια εγκατάστασης, ενώ για έργα ΑΠΕ ισχύος 5863 μεγαβάτ έχουν εκδοθεί μόνο άδειες παραγωγής.

Είναι, τέλος, χαρακτηριστικό ότι οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι “κολλημένες” εδώ και μήνες, σε μία ένδειξη του κορεσμού που υπάρχει στην απορρόφηση έργων ΑΠΕ ανά την χώρα – εξ ου και ότι η ΡΑΕ δεν προχωρεί καν στην έκδοση νέων αδειών παραγωγής. Και θυμίζουμε την πρόσφατη παρουσίαση από το energiagr. του περιεχομένου της νέας ΜΑΣΜ 2010-2014 του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την οποία οι υφιστάμενες υποδομές (ΚΥΤ, Γραμμές Μεταφοράς, υποσταθμοί κλπ) μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια από αιολικά πάρκα – είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης των ΑΠΕ - ισχύος μόλις 250 μεγαβάτ σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή : energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου