.

Οικολόγοι Πράσινοι: Προβολή στο Ευρωκοινοβούλιο των περιβαλλοντικών προβλημάτων των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας

(Κοινή πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων & των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων)

Διήμερο προβολής και ανάδειξης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που προκαλούν οι Σταθμοί και τα Ορυχεία της ΔΕΗ, οργανώνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις των Λιγνιτικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Συγκεκριμένα έχουν προσκληθεί από τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχ. Τρεμόπουλο και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι των παρακάτω οργανώσεων:
1. Οικολογική Κίνηση Ν. Κοζάνης
2. Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου
3. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Δήμου Ελλησπόντου.
4. Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
5. Σύλλογος Μαυροπηγής (πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ)
6. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
7. Σύλλογος Περιβάλλοντος Μελίτης N. Φλώρινας «ο Σκαντζόχοιρος»
8. Παρεμβατική Κίνηση Μεγαλόπολης
9. Οικολόγοι Πράσινοι

Επίσης συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων από τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας και την Επιτροπή Οργανωτικού Β. Ελλάδας.
Οι παραπάνω φορείς έχουν συντάξει και πρόκειται να καταθέσουν πολυσέλιδη Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία έχει δύο μεγάλα κεφάλαια:
• Το 1ο αναφέρεται στα «Σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις αντίστοιχες παραβάσεις της νομοθεσίας, που παρατηρούνται στα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ».
• Το 2ο επικεντρώνεται στα «Αιτήματα- μέτρα που πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία ζητείται η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου».

Την Αναφορά, η οποία συνοδεύεται από πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων και ντοκουμέντων, υπογράφουν εκτός των παραπάνω εννέα φορέων και ο «Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής», καθώς και η «Οικολογική – Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας».

Το διήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει:
1) Ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο με αντικείμενο τη μετα-λιγνιτική εποχή στην Ελλάδα και την ανάγκη για ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Η Ημερίδα αποτελείται από τις εξής ενότητες:
• Λιγνιτικοί σταθμοί και ορυχεία: α) Επιπτώσεις στο περιβάλλον & την υγεία. β) Μετεγκαταστάσεις
• Κριτική στην εγκατάσταση νέων λιγνιτικών μονάδων
• Πρόταση για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον στην Ελλάδα
• Δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται εκπρόσωποι τοπικών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων και των Ευρωπαίων Πράσινων κλπ. Αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής:
Christopher Ellen (Ευρ. Επιτροπή),
Mark Johnston (WWF),
Emily Rochon (Greenpeace),
Xavier Desguin (Βέλγοι Πράσινοι)
Gean Lamberts (Ευρωβουλευτής των Άγγλων Πράσινων)
Από το ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαίδας – Φλώρινας έχουν οριστεί ως ομιλητές οι Λ. Τσικριτζής, Λ. Ιωαννίδης και Η. Μιχαηλίδης, ενώ από τη Μεγαλόπολη η κ. Ε. Μουρελάτου, (όλοι τους στελέχη τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων).

2) Ενημέρωση από το Μιχ. Τρεμόπουλο για το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων

3) Συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάρτηση πανώ και posters και διανομή προκηρύξεων στη Γαλλική γλώσσα.

4) Επίσκεψη σε κλειστά ανθρακωρυχεία στην περιοχή της Φλάνδρας. Συναντήσεις με εκπροσώπους των Φλαμανδών Πράσινων και φορείς της περιοχής. Μεταφορά εμπειρίας για τις νέες οικονομικές δραστηριότητες. Στην Επίσκεψη θα συμμετέχει και ο Υπουργός Στέγασης των Βρυξελλών Χρήστος Δουλκερίδης.

5) Επίσκεψη - ξενάγηση στο "Πράσινο Σπίτι" Mundo-B. Συνάντηση με εκπροσώπους Διεθνών ΜΚΟ για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος.

Αιτιολογώντας οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρωτοβουλία τους αυτή τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση:
«Η υπερσυγκέντρωση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ προκαλεί ένα σοβαρότατο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος : ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις στην υγεία, συμβολή στην αλλαγή του κλίματος, μετακινήσεις οικισμών, καταστροφή εδαφών από τα ορυχεία, απαξίωση γεωργικής γης, εξάντληση υδατικών πόρων. Η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να δείχνει σημάδια αντιστροφής, αφού έχει εξαγγελθεί η κατασκευή δύο μονάδων και η διάνοιξη ενός ακόμη ορυχείου, χωρίς οι νέες εγκαταστάσεις να εντάσσονται σε ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης της λιγνιτικης ισχύος.
Για τους Οικολόγους Πράσινους τα ζητήματα
 της προστασίας του κλίματος και της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου,
 της προστασίας του τοπικού περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών,
 της βιώσιμης προοπτικής και της απασχόλησης των κατοίκων
είναι θέματα προτεραιότητας.
Για το λόγο αυτό υλοποιούμε μια εκστρατεία ανάδειξης αυτών των προβλημάτων και των συνεχών παραβάσεων της νομοθεσίας, αλλά κυρίως προσβλέπουμε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για μια πράσινη και βιώσιμη προοπτική».


ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου