.

Εκπέμπει SOS η ΔΕΗ για τον Λιγνίτη

Δραματική επιστολή της διοίκησης προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές για να μην αλλάξει το μεταβατικό καθεστώς για τις μονάδες, όπως προτείνει το Σχέδιο Σύστασης του ευρωβουλευτή Holger Krahmer που τίθεται σε ψηφοφορία στην ENVI Committee στις 27 Απριλίου. Παρέμβαση ΓΕΝΟΠ στην χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΔΕΗ, καθώς η κρατική επιχείρηση κινδυνεύει κυριολεκτικά να ξεμείνει από λιγνιτικές μονάδες και να υποχρεωθεί να μεταθέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό παλαιών εργοστασίων που έτσι κι αλλιώς θα τεθούν εκτός λειτουργίας έπειτα από 10 χρόνια.

Αφορμή αποτελεί το Σχέδιο Σύστασης του ευρωβουλευτή Holger Krahmer προς την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ENVI Committee) το οποίο προτείνει τροπολογίες επί της κοινής θέσης του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος για τη νέα οδηγία για τα δικαιώματα των βιομηχανικών εκπομπών αερίων, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους με ημερομηνία 4-3-2010 προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, την οποία φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η “A”, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, ο αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος Απόστολος Μπαράτσης και ο γενικός διευθυντής Παραγωγής Γιάννης Κοπανάκης τονίζουν ότι η έγκριση του Σχεδίου Σύστασης του ευρωβουλευτή Krahmer θα έχει ως αποτέλεσμα:

-την κατάργηση της δυνατότητας opt out (περιορισμένη λειτουργία) μονάδων για την περίοδο 2016-2023
-την κατάργηση της δυνατότητας ένταξης μονάδων σε Μεταβατικό Εθνικό Στάδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) για την περίοδο 2016-2020.
-την υιοθέτηση ενιαίων ευρωπαϊκών Οριακών Τιμών Εκπομπής σε επίπεδο κλάδου (European Safety Net).

Αγωνιώδης έκκληση και από “Σπάρτακο”

Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Το πρόβλημα περιγράφει απλά και με σαφήνεια με δική του επιστολή προς τους ευρωβουλευτές της χώρας μας το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”, το οποίο αναφέρει τα εξής:

- Η υφιστάμενη κατάσταση της ΔΕΗ Α.Ε. σε Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα στην ηπειρωτική Ελλάδα, ανέρχεται σε 10.965 MW εκ των οποίων τα 5.250 MW προέρχονται από θερμικές μονάδες παραγωγής, με καύσιμο τον εγχώριο λιγνίτη. Από αυτά, τα 4.400 MW παράγονται από τις 16 λιγνιτικές Μονάδες που είναι εγκατεστημένες δίπλα στα λιγνιτωρυχεία των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις του Ενεργειακού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας εργάζονται σήμερα πάνω από 10.000 άνθρωποι.

- Με βάση όσα ορίζει η ισχύουσα Οδηγία, μετά το 2016 οι δέκα από τις δεκαέξι μονάδες της περιοχής θα πρέπει να ενταχθούν στο μεταβατικό στάδιο και θα έχουν ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας (καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας), 20.000 ώρες (περίπου 2,5 χρόνια) ανά καμινάδα, λόγω υπέρβασης ρύπων. Οι 4 μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίες σταδιακά από το 2010 έως το 2014 λόγω αντικατάστασης, με αποτέλεσμα να απομείνουν σε λειτουργία -στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας- 2 μονάδες συνολικής ισχύος 690 MW.

- Αν επικρατήσει το σενάριο της κατάργησης των μεταβατικών διατάξεων, για το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας των παλαιών λιγνιτικών μονάδων, τότε θα τεθούν εκτός λειτουργίας δέκα λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος 3.000.MW.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο συναγερμός είναι δικαιολογημένος! Τα δε διευθυντικά στελέχη στην ΔΕΗ τονίζουν στην επιστολή τους ότι εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις Krahmer, θα τεθεί εν αμφιβόλω η πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ για τη σταδιακή αντικατάσταση παλαιών μονάδων με νέες σύγχρονης τεχνολογίας και φιλικότερης προς το περιβάλλον συμπεριφοράς.

Θα ρίξουν χρήματα σε προς απόσυρση μονάδες

Και αυτό γιατί σε μία τέτοια εξέλιξη «θα πρέπει, για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, να επενδυθούν εκ νέου τεράστια ποσά στις παλαιές μονάδες, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ξεπερνούν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε εγκαταστάσεις που, όμως, θα αποσυρθούν λόγω του “πράσινου πακέτου” περί το 2020», εξηγεί η διοίκηση της ΔΕΗ.

Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων – η Πτολεμαϊδα V μόλις τώρα βαίνει προς προκήρυξη και θα λειτουργήσει, υπό τις καλύτερες συνθήκες, όχι νωρίτερα από το 2017, ενώ και η Φλώρινα ΙΙ δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει νωρίτερα – η κατάσταση μοιάζει οριακή.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται στην ψηφοφορία στην ENVI Committee που είναι προγραμματισμένη για τις 27 Απριλίου να μην ψηφίσουν το σχέδιο Krahmer, ενώ προφανώς χρειάζεται και η κυβερνητική παρέμβαση σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε το πρώτο στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Νίκο Φωτόπουλο.

(Πηγή: “Αξία” το Σάββατο 17 Απριλίου)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου