.

Αποφεύχθηκε το πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων τουλάχιστον μεγάλων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία

Αποφεύχθηκε το πρόωρο κλείσιμο τεσσάρων τουλάχιστον μεγάλων θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με συμβιβασμό που υποστήριξαν όλες οι μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ψηφίστηκε την Τρίτη 4 Μαΐου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος,
Με τον συμβιβασμό αυτόν απετράπη η υιοθέτηση της αρχικής έκθεσης Krahmer με την οποία ουσιαστικά θα έπρεπε τα εργοστάσια αυτά να κλείσουν μέχρι το 2016 και εξασφαλίστηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να διαμορφώσει ένα εθνικό μεταβατικό σχέδιο περιβαλλοντικής προσαρμογής των θερμοηλεκτρικών της εργοστασίων.

Στη διαμόρφωση του συμβιβασμού και τη μαχητική προώθησή του από πλευράς Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεισέφερε αποφασιστικά με σχετικές τροπολογίες, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: ?Υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα που συνδέονται με τη χρήση του λιγνίτη τα οποία πρέπει και μπορούν να επιλυθούν μέσα από το εθνικό μεταβατικό σχέδιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις συγκεκριμένες και εξειδικευμένες παραμέτρους και προπαντός τη διατήρηση στα επόμενα χρόνια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, καθώς έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρόνο για την εφαρμογή του σχεδίου μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και κατ? εξαίρεση μέχρι και το 2020. Θα ήταν λάθος να επιχειρήσουμε να λύσουμε αυτό το σύνθετο πρόβλημα με βίαιη εναρμόνιση όπως πρότειναν πολλοί (κυρίως Γερμανοί) συνάδελφοι, σε μία αγορά, η οποία κατά τα άλλα δεν λειτουργεί ακόμα ως ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας .

Η νέα οδηγία για τις Βιομηχανικές Εκπομπές θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα χρόνια. Απαιτεί άμεσα νέες σημαντικές επενδύσεις σε υφιστάμενες μονάδες, οι οποίες όμως θα τερματίσουν το χρόνο ζωής τους σύντομα, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό. Όπως δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης: «Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα και το κόστος που απαιτείται για τη μελέτη, εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αντιρρυπαντικού εξοπλισμού σε παλαιές μονάδες, τα προτεινόμενα μέτρα στην έκθεση Krahmer θα είχαν κόστος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς αντίστοιχο περιβαλλοντικό όφελος. Αν δεν υιοθετείτο ο συμβιβασμός θα έπρεπε είτε ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώσει το κόστος προσαρμογής για πολύ παλιά εργοστάσια που ούτως ή άλλως είχε προγραμματιστεί να αποσυρθούν σταδιακά ή τα εργοστάσια αυτά θα έκλειναν βίαια, με τεράστιες επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου θα χάνονταν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας».
Η ψήφιση από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές, είναι καθοριστική και για την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2010 και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για πρόσθετη παράταση των χρονικών ορίων στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

ΠΗΓΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου