.

ΔΕΗ: Πάνω το ρεύμα για σπίτια και αγρότες κάτω για εμπόριο

Αναδημοσίευση: Ημερησία, 20/5/10

Η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που υπεγράφη στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας χθες στους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΔΕΗ για την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, που περιλαμβάνει, ενοποίηση τιμολογίων από 32 που είναι σήμερα σε 8, κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων (επιδοτούνται ορισμένες κατηγορίες σε βάρος άλλων) κλιμακωτές αυξήσεις ανάλογα με την κατανάλωση στα οικιακά τιμολόγια, κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά τιμολόγια και μείωση στα εμπορικά τιμολόγια.

Εξάλλου η αγορά δικαιωμάτων ρύπων θα οδηγήσει, σε αύξηση του κόστους παραγωγής, πιέζοντας προς αύξηση τιμολογίων, την οποία παλαιότερα ο κ. Ζερβός είχε προσδιορίσει στα επίπεδα του 4-5% σε μέσα επίπεδα ανά έτος, με τριετή ορίζοντα, ως το 2013.

Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στην κυβέρνηση.

Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, που υπερέβησαν τον προϋπολογισμό, εξαιτίας των άφθονων νερών και της μείωσης των ελεγχόμενων δαπανών, μεταξύ των οποίων και της μισθοδοσίας. Σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΗ χάνει, όπως είπε, μερίδιο αγοράς σε ό,τι αφορά τα επικερδή τιμολόγια.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το 2010 αναμένεται να επιβαρυνθούν, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, με 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό λόγω της κατάργησης της απαλλαγής από τον ΕΦΚ για το diesel που χρησιμοποιεί και της περαιτέρω αύξησης του φόρου σε 412 ευρώ ανά Klt.

Ο κ. Ζερβός ανακοίνωσε τέλος ότι η ΔΕΗ θα ενισχύσει το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της με νέες, αποδοτικές μονάδες και θα επενδύσει σε σύγχρονες δικτυακές υποδομές, τόσο για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, όσο και για την προώθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου