.

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε 1,5 δις Ευρώ;

Η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε τη δημοπράτηση της καινούργιας λιγνιτικής μονάδας στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Δ. Μακεδονίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, σε περίπου 12 με 18 μήνες από σήμερα, θα ξεκινήσουν τα βασικά έργα υποδομής και η περιοχή μας θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός μοναδικού κατασκευαστικού οργασμού.

Επιτακτικά προκύπτει το ερώτημα αναφορικά με το βαθμό ετοιμότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιήσει στο έπακρο και με υψηλή προστιθέμενη αξία το προαναφερόμενο, «φαραωνικού» μεγέθους εγχείρημα. Ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά, η ετοιμότητα αφορά στα ακόλουθα:

Μέριμνα και σχεδιασμός για τις δυνατότητες της τοπικής αγοράς να καλύψει στο μέγιστο βαθμό τις απαιτήσεις των κατασκευαστών/αναδόχων σε υλικά, προϊόντα και υπηρεσίες

Ετοιμότητα αποκωδικοποίησης των αναγκών με παράλληλη και συστηματική ενημέρωση των περιφερειακών και τοπικών αγορών, σε συνεργασία με τα οικεία θεσμικά και κλαδικά όργανα, στα πλαίσια των κανόνων της αγοράς

Δυνατότητα καταγραφής των απαιτήσεων σε εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, δημιουργία ταχύρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με ταυτόχρονη αξιοποίηση όλων των δομών υποστήριξης και εκπαίδευσης της περιφέρειας μας

Η κατασκευή της καινούργιας μονάδας θα καταναλώσει κάθε είδους υλικά και αγαθά σε τεράστιες ποσότητες και σε απίθανη ποιοτική διασπορά. Είναι αναγκαία η προετοιμασία υποδομών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης ακόμη και ανάκτησης πρωτογενών ή δευτερογενών υλικών. Η Πράσινη Ανάπτυξη δεν επιβάλλεται με νόμους και διατάξεις. Προκύπτει αβίαστα μέσα από την ετοιμότητα και την ωριμότητα της κοινωνίας των Πολιτών. Προκύπτει από τη διορατικότητα και προνοητικότητα των επιχειρήσεων, από την αναμενόμενη θετική συμβολή του πολιτικού δυναμικού της περιφέρειας μας σε αυτήν την στόχευση.

Ικανότητα οργανωμένης παρακολούθησης των εργασιών, καταγραφής των αναγκών, δημιουργία βάσης δεδομένων και αξιοποίησή τους στην κατασκευή της επόμενης μονάδας. Αν στην κατασκευή της καινούργιας μονάδας της Πτολεμαΐδας «επαναπατριστούν» 1000 ευρώ /κάτοικο, στην επόμενη μονάδα της Μελίτης, με ποσοτικούς και ποιοτικούς όρους, μπορούν να γίνουν πολλαπλάσια. Μια βάση που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για να τεκμηριώνεται με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, αναπτυξιακούς η δυνατότητα κατασκευής νέων μεγάλων ενεργειακών και σύνθετων έργων.

Στα πλαίσια της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, οι ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και η ΔΕΗ ΑΕ, σίγουρα θα ενδιαφερόταν για ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και στη βάση της από κοινού επωφελούς συνεργασίας πλάνο δράσης με τις τοπικές κοινωνίες. Οι τελευταίες οφείλουν να προετοιμαστούν τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων (κατασκευαστικές, εργοληπτικές, εμπορικές, τροφίμων, προμηθευτές) όσο και σε επίπεδο θεσμικών φορέων με πολιτικές πρωτοβουλίες υποβοήθησης και προετοιμασίας τους ώστε να χτίσουμε τη δική μας «τοπική συμφωνία» ανάπτυξης.

Η κατασκευή της καινούργιας μονάδας είναι η τοπική μας «Ολυμπιάδα». Κανένα ευρώ, καμία πλαστική σακούλα, κανένα άδειο μπουκάλι νερού, κανένα «καλώδιο» δεν πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια. Κανένας Γερμανός, Γάλλος ή Πολωνός τεχνίτης που θα εργαστεί στην περιοχή μας δεν πρέπει να φύγει χωρίς να επισκεφτεί την Αιανή, τον Βελβεντό, τη Σιάτιστα, το Νυμφαίο, το Μουσείο της Κοζάνης. Και πρωτίστως, κεφαλαιοποίηση της ΓΝΩΣΗΣ και της ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ που σε τρομακτική πυκνότητα θα «περιφέρεται» στην περιοχή μας. Κεφαλοποίηση που θα συνεισφέρει και στις άλλες μεγάλες επενδυτικές επιλογές του σχεδιασμού και υλοποίησης του ενεργειακού πάρκου, των πρότυπων μετεγκαταστάσεων, δράσεις που θα αναδειχθούν και που πρέπει να προωθηθούν συντονισμένα ώστε να προσπαθήσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία κέντρο πρότυπης πράσινης ανάπτυξης.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να σερνόμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Ας δοκιμάσουμε να τις δημιουργήσουμε.

Ευάγγελος Καρλόπουλος, Χημικός Μηχανικός
Δημήτρης Μαυροματίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου