.

Αυξήσεις από 15% έως 60% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος από το 2011

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, Της Xρυσας Λιαγγου, 9/6/10

Ο εξορθολογισμός των τιμών αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις του Μνημονίου με την τρόικα

Τέλος και στον μύθο των φθηνών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, έπειτα από αυτόν της φθηνής βενζίνης, βάζει η τρόικα του ΔNT της E.E. και της ΕΚΤ. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματική Αλλαγής, Tίνα Μπιρμπίλη, καλείται να καλύψει μέσα σε μερικούς μήνες το χάσμα των στρεβλώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που επιμελώς αρνήθηκαν να δουν οι προκάτοχοί της, αγνοώντας τις οδηγίες της Κομισιόν προκειμένου να αποφύγουν το πολιτικό κόστος. Το χάσμα αυτό σε τιμές μεταφράζεται σε αυξήσεις τιμών που κυμαίνονται από 15%-40% για τα οικιακά τιμολόγια, φτάνουν στο 60% για τα αγροτικά και περιορίζονται γύρω στο 8% για τα βιομηχανικά υψηλής τάσης. Μεταφράζεται παράλληλα σε μειώσεις τιμών για τις κατηγορίες των εμπορικών τιμολογίων, που ξεκινούν από -10% (για κατανάλωση μέχρι 2.000 κιλοβατώρες) και φτάνουν μέχρι -25% (καταναλώσεις άνω των 4.000 κιλοβατώρων το τετράμηνο). Μέσω αυτής της κατηγορίας τιμολογίων, η ΔEH επιδοτεί όλα αυτά τα χρόνια τα τιμολόγια που με πολιτικές αποφάσεις έχει υποχρεωθεί να κρατάει σε τιμές κάτω του κόστους. O εξορθολογισμός των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, που πρακτικά σημαίνει κατάργηση των αποκαλούμενων σταυροειδών επιδοτήσεων και αντανάκλαση του πραγματικού κόστους, αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε η τρόικα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Στο παράρτημα του Μνημονίου που εξειδικεύει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις ανά τομέα και ανά τρίμηνο προσαρμογής, για τον τομέα της ενέργειας αναλαμβάνεται η δέσμευση για «ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές» μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς και υπουργική απόφαση για τα τιμολόγια και την κατάργηση των στρεβλώσεων στη λιανική αγορά. Πέραν όμως του Μνημονίου, η μετάβαση σε ρυθμιστικά τιμολόγια και η άρση των στρεβλώσεων στη χονδρική και λιανική αγορά ηλεκτρισμού αποτελούν και απαίτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με την οποία η Ελλάδα δεν έχει εναρμονιστεί. Για τον λόγο αυτό η E.E. έχει στείλει επιστολές από πέρυσι το καλοκαίρι και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αιτιολογημένης γνώμης που ανοίγει τη διαδικασία για παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Υπό την απειλή της Κομισιόν, υπουργείο Περιβάλλοντος, ΔEH και PAE ξεκίνησαν τη διαδικασία προετοιμασίας της προσαρμογής, η οποία επισπεύδεται μετά την παρέμβαση του ΔNT και της δέσμευσης του Μνημονίου.
Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε συνάντηση την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Ενέργειας, Γκούνθερ Ετινγκερ, τον οποίο και ενημέρωσε για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η υπουργός έχει παραλάβει γνωμάτευση της PAE που εγκρίνει την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που υπέβαλε η ΔEH και η οποία περιορίζει τα 32 περίπου τιμολόγια σήμερα καθώς και τη μεθοδολογία υπολογισμού του κόστους αυτών. Στη μεθοδολογία αυτή που έχει εγκριθεί και την οποία παρουσίασε στις Βρυξέλλες, η υπουργός προβλέπει τις αυξήσεις και μειώσεις που προαναφέρθηκαν. H ολοκληρωμένη γνωμάτευση της PAE για το ακριβές ύψος των τιμών θα παραδοθεί στην υπουργό μέσα στον Ιούνιο προκειμένου να έχει το χρονικό περιθώριο να την εγκρίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο. H υπουργός Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα εγκρίνει νωρίτερα τις αυξήσεις, θα επιδιώξει ωστόσο να μεταφέρει την ισχύ τους για την 1/1/2011, ενώ δεν αποκλείεται οι μειώσεις να ξεκινήσουν νωρίτερα. Παράλληλα θα επιδιώξει να έχει μέχρι τότε εγκρίνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (KOT) στο οποίο με κριτήριο το εισόδημα και την κατανάλωση θα ενταχθούν ευπαθείς ομάδες, οι οποίες έχουν μικρές καταναλώσεις (κάτω από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο) και με βάση τα νέα τιμολόγια θα επιβαρυνθούν με αύξηση της τάξης του 30-40%. Oι ομάδες αυτές θα έχουν μια γενική έκπτωση και μία επιπλέον για ιδιαίτερα ευπαθείς όπως οι άνεργοι
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_09/06/2010_403762

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου