.

Η Γη οδεύει σταθερά προς αύξηση θερμοκρασίας

Πηγή:Ημερησία
Ο πλανήτης ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία, που θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα μας, παρά τις υποσχέσεις για περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις γερμανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του έγκριτου Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ, "είναι ουσιαστικά βέβαιη η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό, πολύ πιθανό η αύξησή της να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, ενώ υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50% η άνοδος να υπερβεί τους τρεις βαθμούς".

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει συναίνεση όσον αφορά το ποιο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές επίπεδο ανόδου της θερμοκρασίας και αναφέρουν ότι ακόμα και μια αύξηση κατά δύο βαθμούς θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το λιώσιμο των πάγων και τις βροχοπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, η νέα έρευνα κατηγορεί την Κίνα (τον μεγαλύτερο στον κόσμο ρυπαντή με άνθρακα) ότι έχει πάρει "ανεπαρκή" μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ προειδοποιεί τις ΗΠΑ (δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή διεθνώς) ότι, ακόμα κι αν πληρούσε τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Κοπεγχάγης, τα μέτρα τους θα ήσαν επίσης ανεπαρκή.

Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί ήδη κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Μια πρόσθετη αύξηση 0,6 βαθμών θεωρούν οι επιστήμονες ότι θα πρέπει να προστεθεί (ανεβάζοντας έτσι τη συνολική αύξηση στους 1,4 βαθμούς), από παρελθούσες εκπομπές αερίων, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν ορατή επίπτωση στο κλίμα και στην παγκόσμια θερμοκρασία λόγω της αδράνειας και των χρονικών υστερήσεων στις αντιδράσεις του κλιματικού συστήματος του πλανήτη μας.

Στην Κοπεγχάγη, 120 κράτη συμφώνησαν σε εθελοντική δράση (όχι δεσμευτικά υποχρεωτική) να μειώσουν τα "αέρια του θερμοκηπίου", ώστε η συνολική άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις ανωτέρω εκτιμήσεις, η θερμοκρασία ουσιαστικά έχει αυξηθεί κατά 1,4 βαθμούς μέχρι τώρα, μικρά περιθώρια για περαιτέρω αύξηση έχουν απομείνει. Όπως όμως δείχνει και η νέα γερμανική μελέτη, ο πλανήτης μας ακολουθεί μια αυτοκαταστροφική πορεία, με "προδιαγραμμένη" μια πολύ μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας μέσα στον αιώνα μας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου