.

Συνάντηση της Υπουργού ΠΕΚΑ με τον Επίτροπο Ενέργειας, στις Βρυξέλλες

Συνάντηση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων είχε χθες, στις Βρυξέλλες, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με τον Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Ενέργειας, Γκύντερ Έττινγκερ (Guenther Oettinger), ο οποίος την ενημέρωσε για τους στόχους και τις πολιτικές της νέας Επιτροπής.

Ο Επίτροπος αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και δήλωσε το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα Desertec. Εξέφρασε την υποστήριξη της Επιτροπής στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές οδηγίες του τρίτου ενεργειακού πακέτου. Δήλωσε επίσης την υποστήριξη του για τις δραστηριότητες ανάπτυξης των αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, με τρόπο που να συνδυάζει τα συνολικά ευρωπαϊκά ενδιαφέροντα με αυτά της Ελλάδας. Αναγνώρισε ταυτόχρονα το σημαντικό ρόλο της χώρας μας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

Η Υπουργός ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας και για τις πρωτοβουλίες διακρατικών συνεργασιών που έχουν αναληφθεί με την προώθηση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες όπως Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία, Λιβύη.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για περαιτέρω προώθηση των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Την Υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Μαθιουδάκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.06.10

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου