.

Σπάρτακος: Παράταση ζωής έως το 2023 για τις λιγνιτικές μονάδες του ΛΚΔΜ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Η ΟΔΗΓΙΑ IPPC ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΩΣ ΤΟ 2023 ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Με συμβιβασμό που υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του Συμβουλίου των Υπουργών, ψηφίστηκε σήμερα το τελικό σχέδιο της οδηγίας IPPC για τους βιομηχανικούς ρύπους.
Η νέα οδηγία, δίνει ανάσα ζωής στις παλαιές λιγνιτικές μονάδες του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου, αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα να ενταχθούν σε καθεστώς Περιορισμένης Λειτουργίας από τη 1.1.2016 για 17.500 ώρες έως το 2023 και η κατάθεση του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ) να γίνει έως 30.6.2020.
Θυμίζουμε ότι η προτεινόμενη τροπολογία του Γερμανού ευρωβουλευτή Krahmer έθετε εκτός λειτουργίας τις Λιγνιτικές Μονάδες της περιοχής, μετά από 7.500 ώρες λειτουργίας έως το 2017, με τεράστιες επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά πρωτίστως για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Είναι γνωστό ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή ως όφειλε, μαζί με τη ΓΕΝΟΠ, προσπάθησε με συνεχείς οχλήσεις και καίριες παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, να συμβάλλει προς τη θετικότερη εξέλιξη του θέματος αυτού. Παρά τον σημαντικό δείκτη δυσκολίας του όλου εγχειρήματος, φαίνεται πως η συλλογική προσπάθεια απέφερε τελικά καρπούς.
Τώρα πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατάθεσης ενός σχεδίου για σταδιακή απόσυρση όλων των παλαιών μονάδων και ένταξη νέων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με υψηλό βαθμό απόδοσης, πέραν της ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ 5 και ΜΕΛΙΤΗΣ 2, για την πλήρη αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της περιοχής.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΓΩΝΑΣ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.


Γραφείο Τύπου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου