.

Από πυρηνικούς σταθμούς το 30% του ηλεκτρισμού στην ΕΕ

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, 7/7/10

Το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση παράγεται από πυρηνική ενέργεια, η χρήση της οποίας θεωρείται πλέον περισσότερο «φιλική» προς το περιβάλλον στο πλαίσιο της προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Α. Τσουκαλά, ο επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, επεσήμανε ότι το κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη χρήση ή μη της πυρηνικής ενέργειας στην επικράτειά του.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η Ε.Ε. φέρει την ευθύνη για τη δημιουργία ενός σταθερού νομικού πλαισίου, το οποίο θα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα για την ασφάλεια ανθρώπων και εγκαταστάσεων και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αναφορικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, ο κ. Ετινγκερ ανακοίνωσε ότι εντός του έτους η Κομισιόν θα υποβάλλει πρόταση για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων.

Πρωταθλήτριες
Σύμφωνα με την Κομισιόν, «πρωταθλήτριες» στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικής ενέργειας είναι η Γαλλία, η Σλοβακία, το Βέλγιο και η Σουηδία, με ποσοστά 77%, 75%, 54% και 45% αντίστοιχα. Νέοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζονται ήδη στη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία, ενώ τη δημιουργία αντίστοιχων σταθμών έχουν εξαγγείλει η Βρετανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Τέλος το Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει για μια δεκαετία τα σχέδιά του για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Αναφορικά με την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα από τους πυρηνικούς σταθμούς σε σχέση αυτούς που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, η Κομισιόν απάντησε ότι παραγωγή μιας μεγαβατώρας πυρηνικής ενέργειας εκπέμπει 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το φυσικό αέριο φτάνει στα 640 κιλά, για το πετρέλαιο στα 690 κιλά και για τον άνθρακα στα 960 κιλά. Στην απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου επισημαίνεται ότι η παραγωγή μιας μεγαβατώρας αιολικής ενέργειας εκπέμπει 14 κιλά, ενώ στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας 45 κιλά.

Στη Βουλγαρία, η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» έχει προς το παρόν «παγώσει» λόγω οικονομικών διαφορών της βουλγαρικής κυβέρνησης με τους Ρώσους κατασκευαστές. Σε συνάντηση που είχε στη Σόφια ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ, τόνισε ότι το κόστος της κατασκευής θα πρέπει να μειωθεί κατά 40%, στα 6 δισ. ευρώ. Τη λύση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας επισπεύδει και η Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε πως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού θα ξεκινήσει σύντομα, όπως έχει προγραμματιστεί, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό» το έργο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου