.

ΥΠΕΚΑ: Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού

Η επιλογή στόχων για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2050, θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, στους επόμενους μήνες αντικείμενο των εργασιών της «Επιτροπής για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως αποφασίστηκε στην πρώτη της συνεδρίαση, που έγινε σήμερα, παρουσία της Υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη.

Ο Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός πρόκειται να λειτουργήσει ως «οδικός χάρτης» της χώρας για τις επιμέρους στρατηγικές της, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες που αφορούν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη θέση την οποία θέλει να έχει η Ελλάδα στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά της χαρακτηριστικά.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι η κατάθεση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού στη Βουλή, ώστε μέσα από τη διαβούλευση των πολιτικών κομμάτων να γίνει ο «οδηγός» της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες και κυβερνήσεις. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με την εξειδίκευση δράσεων, πολιτικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφορούν στην ενεργειακή πορεία της Ελλάδας και μεσοπρόθεσμα μέχρι το 2020 και το 2030.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης (Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ), ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νικόλαος Βασιλάκος (Πρόεδρος της ΡΑΕ-Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και τα μέλη, οι: Μιχαήλ Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΕΣΜΗΕ-Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πάνος-Δημήτριος Μαυροκέφαλος (Πρόεδρος Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ-Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), Αρθούρος Ζερβός (Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΗ), Χάρης Σαχίνης (Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΠΑ-Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), Ιωάννης Αγαπητίδης (Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΑΠΕ-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), Νικόλαος Χαραλαμπίδης (Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Greenpeace), Δημήτρης Λάλας (Καθηγητής, Εθνικός Εκπρόσωπος για το Κλίμα), Κωσταντίνος Μανιατόπουλος (πρώην Γενικός Διευθυντής Ενέργειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Παντελής Κάπρος (Καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου).

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου