.

Η Τρόικα Απαιτεί Άμεσα Πλήρη και Ουσιαστική Απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αναδημοσίευση: energeia.gr, 8/7/10

Ραγδαίες και καταιγιστικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά προοιωνίζει η έλευση της τρόϊκας στα τέλη Ιουλίου, σε συνδυασμό με την έναρξη των διαδικασιών παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μια σειρά παραλείψεις και παραβάσεις στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του energia. gr από τους κόλπους της Κομισιόν, χθες κοινοποιήθηκε επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ΥΠΕΚΑ και εμπλεκόμενους φορείς, με την οποία ανακοινώνεται η έλευση της τρόϊκας στις 23 και 24 Ιουλίου αποκλειστικά για τα θέματα της ενέργειας. Παράλληλα, χθες στάλθηκαν και οι δύο αιτιολογημένες γνώμες για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που συνιστούν ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο ευρωδικαστήριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η επιστολή για την έλευση της τρόϊκας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα απειλητικό και σαρκαστικό τόνο, καθώς επισημαίνει ότι «δεν θα θέλαμε εκπλήξεις και δυσάρεστες παρεξηγήσεις για όσα εμπεριέχει το Μνημόνιο». Με άλλα λόγια, με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν επαπειλεί ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν για την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της εθνικής αγοράς ενέργειας όχι μόνον θα πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά θα τύχουν και της γραπτής συναίνεσης της τρόϊκας. Όπως προκύπτει από το ύφος της επιστολής, η οποία έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τρόϊκα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί «στάχτη στα μάτια». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι προτίθεται να έχει συναντήσεις, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Η δεύτερη «βόμβα» έχει να κάνει με τις δύο αιτιολογημένες γνώμες που έφθασαν επίσης χθες και αναφέρονται τόσο στον τομέα του ηλεκτρισμού, όσο και του φυσικού αερίου. Παράλληλα, εκπνέουν και οι προθεσμίες για το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες, πλην της ΔΕΗ. Οι προθεσμίες που είχαν τεθεί προσδιόριζαν την 6η Φεβρουαρίου 2010 για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και την 6η Αυγούστου 2010 για την εκχώρηση τεσσάρων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Ήδη, είμαστε στον Ιούλιο και η εκχώρηση της Βεύης φαίνεται να έχει «βαλτώσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Η απάντηση του ελληνικού δημοσίου που στάλθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, κρίθηκε ανεπαρκής από την Κομισιόν, και για το λόγο αυτό κινείται ήδη η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο ευρωδικαστήριο.

Ουσιαστικά η έλευση της τρόϊκας και το κείμενο της επιστολής, το πρώτο μεγάλο «καμπανάκι» που παίρνουμε για την πρόοδο των κυβερνητικών ενεργειών, προηγείται κατά πολύ της υποχρέωσης μας να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα στις 30 Σεπτεμβρίου, που θα εμπεριέχει τις αποφάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά και της ΚΥΑ, που θα σηματοδοτεί την ορθολογικοποίηση στον τομέα της λιανικής. Είναι μια επιστολή κυριολεκτικά καταπέλτης, που δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμού και διαπραγμάτευσης. Και υπό αυτήν την έννοια θεωρείται ως ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού χρόνου που είχε στη διάθεση του ως τώρα το ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου