.

Στο ειρηνοδικείο Σερβίων η παράκαμψη επαρχιακού δρόμου Προσηλίου – Τρανοβάλτου

του Τάκη Παπαθανασίου

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥ» - ΜΕΤΕ ΑΕ: Την Τρίτη η απόφαση.

Διεξήχθη σήμερα στο μονομελές ειρηνοδικείο Σερβίων η προσφυγή της «Κοινωνίας Προσηλίου» για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου «παράκαμψη επαρχιακού δρόμου Προσηλίου – Τρανοβάλτου». Η απόφαση θα εκδοθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Τη διαδικασία παρακολουθούσαν πολλοί κάτοικοι του Προσηλίου, οι οποίοι εξέφραζαν παράπονα για την ανάμειξη των δημάρχων της περιοχής στο πρόβλημα, υπέρ της εταιρείας.
Στο τέλος της δίκης τα αίματα άναψαν και η ένταση μεταφέρθηκε στο δρόμο έξω από το δικαστήριο, γιαυτό ενώ στην αρχή είχε αποφασιστεί επίσκεψη και αυτοψία στο χώρο του έργου, η επίσκεψη αναβλήθηκε για άλλη μέρα.
Την παράκαμψη κατασκευάζει και χρηματοδοτεί η εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ και την επίβλεψη της κατασκευής έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Κοζάνης.
Η προσφυγή της «Κοινωνίας Προσηλίου» έγινε γιατί, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, «η παράκαμψη εισέρχεται αυθαίρετα σε βοσκήσιμες εκτάσεις (δασικές και χορτολιβαδικές), η κυριότητα των οποίων έχει παραχωρηθεί στους κατοίκους από το 1929 και δεν έχει προηγηθεί αφαίρεση του δικαιώματος ή οποιαδήποτε άλλη απαλλοτρίωση».
Έκπληξη και οργή στους κατοίκους προκάλεσε η κοινή προσφυγή της εταιρείας ΜΕΤΕ ΑΕ, εναντίον των ασφαλιστικών μέτρων, με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, του Δήμου Σερβίων και του Δήμου Καμβουνίων.
Τα ερωτήματά τους ήταν πολλά με κυριότερο αν «η προσφυγή αποτελούσε προσωπική πράξη του νομάρχη και των δημάρχων ή έχει συζητηθεί στο νομαρχιακό συμβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια των αντίστοιχων δήμων;». Φυσικά απάντηση δεν μπόρεσαν να πάρουν, γιατί κανείς τους δεν προσήλθε στο δικαστήριο.
Το ιστορικό της παράκαμψης έχει ως εξής:
Πριν τρία χρόνια η εταιρεία ΜΕΤΕ ΑΕ κατέστρεψε εντελώς παράνομα τμήμα της επαρχιακής οδού Προσηλίου – Τρανοβάλτου.
Στη θέση της η εταιρεία κατασκεύασε παράκαμψη (ουσιαστικά έδωσε τον εργοταξιακό δρόμο για χρήση και από τους κατοίκους, λένε οι κάτοικοι) την οποία παρέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, τον Απρίλιο του 2010. Η παράκαμψη από την αρχή παρουσίασε προβλήματα και ήταν επικίνδυνη για τους διερχόμενους οδηγούς λόγω καθιζήσεων και ρωγμών.
Δύο μήνες αργότερα, Ιούνιο του 2010, η εταιρεία χρηματοδοτεί και κατασκευάζει τη νέα παράκαμψη (ουσιαστικά πρόκειται πάλι για εργοταξιακό δρόμο που θα εξυπηρετεί την εταιρεία, ισχυρίζονται οι κάτοικοι) χωρίς όμως πριν να έχει εξασφαλίσει τον αποχαρακτηρισμό ή να έχει κάνει απαλλοτριώσεις, αφού τμήμα της νέας παράκαμψης περνά από εκτάσεις της «Κοινωνίας Προσηλίου».
Οι κάτοικοι ζητούν να χαραχτεί οριστικός δρόμος, με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας, που θα αντικαθιστά το τμήμα του δρόμου που κατέστρεψε η εταιρεία και όχι να χαρακτηρίζεται παράκαμψη ο εργοταξιακός δρόμος.
Πέραν αυτού οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Με εντολή του Νομάρχη Κοζάνης απαγορεύτηκε η διέλευση αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο δρόμο για ένα μήνα από 1ης μέχρι 31ης Ιουλίου. «Μέσα στο αλώνισμα των χωραφιών» λένε, «μας αναγκάζουν μια απόσταση 3 χιλιομέτρων να την κάνουμε 25». «Η μόνη πρόσβαση στα χωράφια μας είναι μέσω Προσηλίου-Πολυρράχου-Τριγωνικού- Κατερίνης Λάκκο-Μαυράχη».
Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι με τα συνεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν από την παρουσία της εταιρείας στην περιοχή και τη λειτουργία του ορυχείου. Αυτό το εκδήλωσαν και κατά τη διάρκεια της δίκης, με αποτέλεσμα η κ. πρόεδρος του δικαστηρίου να αναγκαστεί να διακόψει πολλές φορές και να αποβάλει από την αίθουσα κατοίκους που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν το θυμό τους.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου