.

Η τρόικα απαιτεί απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Πηγή:Το Βήμα
Ερχονται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου οι ελεγκτές για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στον τομέα της ενέργειας.Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, αρχίζοντας από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ζητεί τώρα η τρόικα από την κυβέρνηση. Μετά τη θετική πρώτη αξιολόγηση, οι ελεγκτές καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και να εγκριθεί η δεύτερη δόση του δανείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρίνονται ικανοποιητικές η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το 2009, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων του Ασφαλιστικού αλλά και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ), η οποία τονίζουν ότι ξεπερνά τις προσδοκίες.

Ωστόσο θεωρούν ότι υπάρχουν και κίνδυνοι, με πρώτο και σημαντικότερο τον αργό ρυθμό συγκράτησης των δαπανών Υγείας. Επίσης εκφράζουν αμφιβολίες για τις δαπάνες και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα τη διάσπαση της ΔΕΗ και την πώληση μονάδων της σε ιδιώτες άμεσα ζητεί η τρόικα σε εφαρμογή του μνημονίου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο που δεν επιθυμεί τις εξελίξεις αυτές.

Στις 24 Ιουλίου θα έλθουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας για να διαπιστώσουν τι έχει γίνει στην ενέργεια στο πλαίσιο του μνημονίου, αφού ως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα, κυρίως την απελευθέρωση αγορών, υπηρεσιών και επαγγελμάτων.

Προηγουμένως όμως, την ερχόμενη Πέμπτη στις 22 του μήνα, έρχεται στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής Ενέργειας κ. Χανς Χίλμπρεχτ , που είναι το «δεξί χέρι» του κ. Οτο Εντιγκερ, κοινοτικού επιτρόπου Ενέργειας, για να ελέγξει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού στο πλαίσιο του μνημονίου. Ο κοινοτικός αξιωματούχος έρχεται με κακές διαθέσεις, και αυτό έχει διαφανεί από την επιστολή που απέστειλε προ ημερών προς το κυβερνητικό επιτελείο με την οποία ζητεί να μάθει εγγράφως τις θεσμικές και πρακτικές κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών και του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το ύφος της επιστολής του κ. Χίλμπρεχτ είναι έντονα επικριτικό και σαρκαστικό επειδή ο ίδιος θεωρεί ότι από τα μέσα Ιουνίου θα έπρεπε να είχε πληροφορηθεί επίσημα τις κυβερνητικές ενέργειες στο θέμα της απελευθέρωσης. Ο ίδιος εκτιμά επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα μεγάλα παραγωγικά υπουργεία δεν έχουν ξεκινήσει καμία κίνηση απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που συνδυάζεται με δραματικές αλλαγές στη ΔΕΗ.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «δεν θα θέλαμε εκπλήξεις και δυσάρεστες παρεξηγήσεις για όσα εμπεριέχει το μνημόνιο», δηλαδή ο κ. Χίλμπρεχτ απειλεί ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που υποδείχθηκαν για την πλήρη και πραγματική απελευθέρωση της εθνικής αγοράς ενέργειας όχι μόνο πρέπει να γίνουν άμεσα, αλλά να τύχουν και της γραπτής συναίνεσης της τρόικας. Οπως προκύπτει από το ύφος της επιστολής, η οποία έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει άλλο και θα έχει συναντήσεις, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Παράλληλα στάλθηκαν και οι δύο αιτιολογημένες γνώμες για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, που συνιστούν ουσιαστικά ένα βήμα πριν από την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, ενώ εκπνέουν και οι προθεσμίες για το άνοιγμα των λιγνιτικών αποθεμάτων σε ιδιώτες, πλην της ΔΕΗ. Οι προθεσμίες που είχαν τεθεί, προσδιόριζαν την 6η Φεβρουαρίου 2010 για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού και την 6η Αυγούστου 2010 για την εκχώρηση τεσσάρων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες. Ηδη είμαστε στον Ιούλιο και η εκχώρηση της Βεύης φαίνεται να έχει «κολλήσει», ενώ η απάντηση του Ελληνικού Δημοσίου που στάλθηκε πριν από λίγες εβδομάδες κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ, και για τον λόγο αυτόν κινείται ήδη η διαδικασία παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο.

Υπάρχει υποχρέωση από ελληνικής πλευράς να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα στις 30 Σεπτεμβρίου που θα εμπεριέχει τις αποφάσεις για τη χονδρεμπορική αγορά και της ΚΥΑ, που θα σηματοδοτεί την ορθολογικοποίηση στον τομέα της λιανικής. Επίσης η ΡΑΕ θα παραδώσει γνωμάτευση στην υπουργό ΠΕΚΑ για τα ρυθμιστικά τιμολόγια και τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά στέλεχος της ΡΑΕ έλεγε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη ΔΕΗ, η οποία δεν είχε παραδώσει έγκαιρα ακόμη τα προϋπολογιστικά στοιχεία που της έχουν ζητηθεί για το 2010.

Πηγές του υπουργείου έλεγαν προς «Το Βήμα» ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο και θα ολοκληρωθούν το 2011, αλλά οι κοινοτικοί επείγονται και μάλλον εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές, με κατάτμηση της ΔΕΗ σε εταιρείες (που συνιστά έμμεση αλλά σαφή ιδιωτικοποίηση) ή με πωλήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Την τελευταία εξέλιξη έχει αποκλείσει κατηγορηματικά η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε δημόσιες δηλώσεις της.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=60&artid=309449&dt=17/07/2010#ixzz0tx3NFQaq

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου