.

Πέφτει η τάση της ζήτησης

Πηγή:Τα Νέα
Λιγότερο ρεύμα καταναλώνουν νοικοκυριά και εμπορικές επιχειρήσεις.Καίμε όλο και λιγότερο ρεύμα εξαιτίας της κρίσης και της κακής ψυχολογίας που αυτή προκαλεί, με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού που άρχισε από το 2009 να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τον Ιούνιο, όπως δείχνουν τα στατιστικά του Διαχειριστή του Συστήματος, τα νοικοκυριά και οι εμπορικές επιχειρήσεις κατανάλωσαν 3,4% λιγότερο ρεύμα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, τάση που με κάποιες αυξομειώσεις διατηρείται σταθερά πτωτική από την αρχή του έτους: τον Μάιο η αντίστοιχη μείωση ήταν 3,2%, τον Απρίλιο 1,62%, τον Μάρτιο 2,9%, τον Φεβρουάριο 4,55%, και τον Ιανουάριο 0,8%. Συνολικά στο εξάμηνο, τα νοικοκυριά μαζί με το εμπόριο κατανάλωσαν 2,8% λιγότερο ρεύμα από πέρυσι.

Στον δε βιομηχανικό τομέα μπορεί το πρόσημο να είναι ακόμη θετικό, όμως ο ρυθμός αύξησης υποχωρεί. Ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο 2,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, έναντι όμως ανόδου 7,4% του Μαΐου και 6,7% του Απριλίου, δείγμα ότι τα ποσοστά αυτά ήταν μάλλον συγκυριακά. Συνυπολογίζοντας τα στοιχεία τόσο για τον οικιακό όσο και τον βιομηχανικό τομέα, η πτώση της κατανάλωσης στο εξάμηνο έκλεισε στο 1,7%.

«Ωρα της αλήθειας» για την αγορά ηλεκτρισμού θεωρείται από όλους τους ειδικούς ο Σεπτέμβριος, όπου τα στοιχεία για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα δείξουν νέα πτώση, καθώς η κρίση κάνει την παρουσία της αισθητή σε όλο και περισσότερους κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί ενεργειακοί όμιλοι βάζουν στο συρτάρι τα σχέδιά τους για κατασκευή νέων ιδιωτικών μονάδων, αφού εκ των πραγμάτων υπάρχει περίσσια ρεύματος παρά έλλειμμα, στο οποίο ακριβώς πόνταραν για τις επενδύσεις τους.

Με ρυθμούς χελώνας τα αιολικά
Με ρυθμούς χελώνας προχωρά η εγκατάσταση αιολικών πάρκων παρά τις μεγαλόπνοες κυβερνητικές εξαγγελίες για πράσινη επιχειρηματικότητα. Φέτος μάλιστα εγκαταστάθηκε λιγότερη νέα ισχύς ακόμη και σε σχέση με πέρυσι, μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς διείσδυσης για τα αιολικά. Καθ΄ όλο το πρώτο εξάμηνο εγκαταστάθηκαν στο σύστημα μόνο... 18 μεγαβάτ αιολικών μονάδων έναντι 53 μεγαβάτ του πρώτου εξαμήνου του 2009. Η γραφειοκρατία, οι αντεγκλήσεις και η ασυνεννοησία συνεχίζουν να υπερτερούν της πράσινης ανάπτυξης, αφού σήμερα μόνο το 6-7% της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ έναντι του στόχου που έχει θέσει η χώρα για το 2020, ο οποίος βρίσκεται στο 20%. Την εικόνα αυτή φιλοδοξεί να αλλάξει ο νέος νόμος για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ψηφίστηκε τον Μάιο, κάτι που ωστόσο θα δούμε από το 2011 και μετά.

Το βασικό σενάριο «επίτευξης στόχων» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ, όπως λέγεται, που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000 ΜW εγκατεστημένης ισχύος (έναντι μόνο 4.500 ΜW σήμερα) και τα οποία μεταφράζονται σε 1.050 ΜW κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2011. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κάθε χρόνο δεν ξεπερνούσε τα 120-130 ΜW, για να γίνει η πραγματική «ανατροπή» αφενός πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (θαλάσσια αιολικά, φωτοβολταϊκά σαν εκείνο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, διασυνδέσεις νησιών για την αξιοποίηση του αιολικού τους δυναμικού κ.ο.κ.), αφετέρου να επιτρέψει η ελληνική γραφειοκρατία να λειτουργήσει ο νέος νόμος που προβλέπει σημαντική σύντμηση των χρόνων αδειοδότησης.

«Τρέχουν» τα φωτοβολταϊκά
Ο μοναδικός τομέας που κινείται ανοδικά είναι αυτός των φωτοβολταϊκών, όπου κάθε μήνα προστίθενται περίπου 4-5 νέα ΜW. Ετσι, από την αρχή του έτους έχουν προστεθεί 24,06 νέα ΜW φωτοβολταϊκών και η συνολική εγκατεστημένη τους ισχύ ανέρχεται πλέον σε περίπου 78 ΜW. Με αυτούς ωστόσο τους ρυθμούς στο βαρύ πυροβολικό των ΑΠΕ, που είναι το μέτωπο των αιολικών, ο στόχος του 2020 μοιάζει ανέφικτος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου