.

Στους Ιδιώτες η Ηλεκτροπαραγωγή από τους Λιγνίτες της ΔΕΗ?

Πηγή:energia.gr
Ένα νέο σενάριο πληροφορείται αρμοδίως το energia gr. ότι κυοφορείται αυτό το διάστημα σε αρμόδια όργανα της Κομισιόν, το οποίο κινείται στη λογική της άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Αυτό αναφέρεται στην διατήρηση, μεν, των σταθμών παραγωγής στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ, αλλά στην εκχώρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε αυτός να αποκτήσει πρόσβαση σε φθηνότερο μίγμα καυσίμου, μιας και οι ιδιώτες λειτουργούν μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρουν στο energia gr. καλά πληροφορημένες πηγές, η ιδέα της πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στον ιδιωτικό τομέα έχει ζυμωθεί με βάση τη δεδομένη άρνηση της χώρας μας να προχωρήσει στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα, λόγω των τοπικών αντιδράσεων, η προσπάθεια αξιοποίησης νέων λιγνιτωρυχείων σε “παρθένες” περιοχές, όπως η Δράμα και η Ελασσόνα, προοπτική για την οποία η Αθήνα έχει πιεστεί κατ’ επανάληψη και προσφάτως από τις Βρυξέλες, προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Η Κομισιόν έχει πιέσει για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, με στόχο την απόκτηση πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στον φτηνό καύσιμο, καθώς οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί αντιδρούν για το ότι μόνο η ΔΕΗ έχει το συγκεκριμένο προνόμιο, ενώ εκείνοι λειτουργούν τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου.

Η λογική της πρότασης έγκειται στο να εγχέεται στο σύστημα ( pull) η παραγόμενη από λιγνίτη ηλεκτρική ενέργεια από τους ιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που εγχέεται στο σύστημα για να μεταφερθεί στους καταναλωτές, αμείβεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται από την τελευταία ακριβότερη μονάδα που εντάσσεται στο σύστημα και η οποία είναι μονάδα φυσικού αερίου, θα έχουν και οι ιδιωτικές μονάδες την δυνατότητα επίτευξης κερδοφορίας.

Για το συγκεκριμένο σενάριο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνουν άγνοια ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι, πέραν των δύο αιτιολογημένων γνωμών που έχει αποστείλει η Κομισιόν για την λειτουργία των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αναμένεται εντός των ημερών και τρίτη που αφορά την αγορά του λιγνίτη, καθώς η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί προς τις κατά καιρούς υποδείξεις που οδηγούν στην άρση του μονοπωλίου.

Την Πέμπτη, φθάνουν στην Αθήνα στελέχη της Κομισιόν, με πρώτο τον Χάιντς Χίλμπρεχτ, Διευθυντή Ασφάλειας Εφοδιασμού Ενεργειακών Αγορών και Δικτύων της Κομισιόν. Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και με τις ηγεσίες της ΡΑΕ, του ΔΕΣΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΕΣΑΗ (ιδιώτες παραγωγοί), αλλά όχι και με την ΔΕΗ.

Αντικείμενο των συναντήσεων είναι το “τσεκάρισμα” της προόδου που έχει πραγματοποιήσει η χώρα μας στον ενεργειακό τομέα, ενόψει και της έλευσης της Τρόικας ενώ είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα “πέσει” στο τραπέζι, πιθανότατα και με επιτακτικό τρόπο.

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μνημονίου, έχει αναλάβει να έχει προχωρήσει, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, στην άρση των στρεβλώσεων της χονδρεμπορικής αγοράς (προφανώς το μονοπώλιο στον λιγνίτη συνδέεται με αυτές) καθώς και στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία θα επιφέρει αυξήσεις στα οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια καθώς και μειώσεις για τους εμπορικούς πελάτες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου