.

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την Απαίτησή της για Πώληση Μονάδων της ΔΕΗ

Πηγή: energia.gr

Σημερινό δημοσίευμα του Reuters επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν απαίτησε την περασμένη Παρασκευή, 23 Ιουλίου το βίαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στα πλαίσια της εφαρμογής του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το άνοιγμα αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει την πώληση του 40% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διεμήνυσε ότι αν η Ε.Ε. επιμείνει στην απαίτηση για ιδιωτικοποίηση μονάδων της Επιχείρησης, αυτό θα σημάνει «κήρυξη πολέμου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων της ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος.

Ειδικότερα, κι ενώ η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απειλεί με επ’ αόριστον κινητοποιήσεις και διακοπές ρεύματος, ο κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, μέσω διαγωνισμών», απαίτηση την οποία συνέδεσε ευθέως με το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ύψους 110 δις ευρώ, που συνήψε η χώρα μας με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ΔΕΗ είναι κυρίαρχη στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Αν και το Μνημόνιο δεν απαιτεί ρητά την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, υποχρεώνει, εντούτοις, την Ελλάδα να προχωρήσει σε απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΓΕΝΟΠ, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές η ελληνική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, επικαλούμενη το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα βάσει του Μνημονίου έναντι της τρόικας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου