.

Παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία μετά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη

Πηγή:kozan.gr
Mε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης επαναφέρει το φλέγον ζήτημα της παραχώρησης στην τοπική κοινωνία από τη ΔΕΗ αγροτικών εκτάσεων μετά την εξόρυξη και εκμετάλλευση του λιγνίτη.


Η δραματική αύξηση της ανεργίας στο Ν. Κοζάνης, αλλά και η σοβαρότατη και διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλούν οι δραστηριότητες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, επανατοποθετούν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής το θέμα της επαναπόδωσης —κατόπιν αποκατάστασης— των εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία.

Αναμφίβολα, είναι κατάφορα άδικο να μαστίζεται από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη ο νομός εκείνος που:

 συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, διότι η εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της περιοχής κατέστησε δυνατή την παραγωγή οικονομικά συμφέρουσας ενέργειας,

 συνεχίζει να τροφοδοτεί τη χώρα με φθηνή ενέργεια, καλύπτοντας το 70% των ενεργειακών αναγκών της,

 υφίσταται τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη και ηλεκτροπαραγωγής.

Επιπλέον, όχι μόνον οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένες λόγω της ρύπανσης και της αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου που προκαλούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά και ο πρωτογενής τομέας στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, έχοντας υποστεί σοβαρότατη συρρίκνωση, κινδυνεύει να εκτοπιστεί οριστικά.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής , η υποχρέωση συμμόρφωσης της ΔΕΗ με το Νόμο 1650/86 —σύμφωνα με τον οποίο οφείλει να εφαρμόζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπλασης των εδαφών πριν από την παραχώρησή τους στους ΟΤΑ και τους ακτήμονες της περιοχής— είναι επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Τη σχετική ερώτηση απευθύνει ο κ. Κασαπίδης στους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας τους να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με:

• την αποκατάσταση της άδικης και καταχρηστικής ρύθμισης του 2941/2001, η οποία όχι μόνο “χαρίζει” 200.000 στρέμματα δημόσιας γης των ΟΤΑ του Ν. Κοζάνης στη ΔΕΗ, αλλά και την απαλλάσσει τόσο από την υποχρέωση αποκατάστασής τους, όσο και από το συνεπακόλουθο κόστος,

• την τήρηση της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, καταργώντας την ισχύ της τροπολογίας 2941/2001,

• την άρση του καθεστώτος ατιμωρησίας που επιτρέπει στη ΔΕΗ να αδιαφορεί για την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει τα εδάφη, τα οποία επωφελώς εκμεταλλεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να τα αποδώσει στους ΟΤΑ,

• τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης ανεργίας στο Ν. Κοζάνης, συμβάλλοντας στην απαραίτητη παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής με την επαναπόδωση των αποκαταστημένων εδαφών από τη ΔΕΗ στους δικαιούχους ΟΤΑ.

1 σχόλια

  • Ανώνυμος  
    23/7/10, 12:11 μ.μ.

    Αναρωτιέμαι γιατί επι 5,5 χρόνια και ενώ θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις ο κύριος Κασαπίδης δεν είχε τους ίδιους προβληματισμούς .Εδώ που τα λέμε δεν θυμάμαι να είχε καποιους προβληματισμούς.Για ποιό λογο?

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου