.

Χιλιάδες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος 1.400 MW

Πηγή: Εφ. Ημερησία, της Μανταλένας Πίου

Aπο αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από αγρότες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, ενώ ήδη οι αιτήσεις που συσσωρεύτηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς μόνον το τελευταίο δίμηνο, από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα συνολικής ισχύος περίπου 1.400 MW.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα για άδειες που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, ούτε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 MW, που συνολικά αντιπροσωπεύουν ισχύ γύρω στα 870 MW !

Φρενίτιδα
H φρενίτιδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αποτέλεσμα των υψηλών εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς «ηλιακής ενέργειας» και των απλών διαδικασιών εγκατάστασης που προβλέπει ο νέος νόμος, κινδυνεύει να λήξει άδοξα, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταλήξει στην τελική απόφαση για το μείγμα της πράσινης ενέργειας, δηλαδή πόση ισχύς από φωτοβολταϊκά, πόση ισχύς από αιολικά κ.λπ. πρέπει να εγκαθίσταται κάθε χρόνο στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 20-20-20 ( 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχετα από ΑΠΕ ως το 2020 και εξοικονόμηση ενέργειας 20%). Η απόφαση της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την ετήσια κατανομή του «πράσινου μείγματος» αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ήδη η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι η πολύ μεγάλη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μπορεί να προσκρούσει στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ. Aλλωστε με τους ρυθμούς που κατατίθενται τα αιτήματα υπάρχει κίνδυνος μέσα σε λίγους μήνες να καλυφθεί το πλαφόν για όλα τα χρόνια ως το 2020.

Δυσκολίες
Η ΔΕΗ στην ανακοίνωση για τους αγρότες δίνει μία πρόγευση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν από εδώ και πέρα οι ενδιαφερόμενοι, καθώς δηλώνει ότι τα «νέα αιτήματα θα εξεταστούν αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των παλαιών αιτημάτων κατόχων αδειών πραγωγής ή αποφάσεων εξαίρεσης αλλά και των αιτημάτων που περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο και όσων εκκρεμούσαν στη ΡΑΕ και περιέρχονται στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ ως διαχειριστή δικτύου». Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος κάτω από 100 MW και έχουν εκδοθεί προ του τελευταίου νόμου άδειες για 700 MW.

Δίμηνο
Tο τελευταίο δίμηνο κατατέθηκαν αιτήματα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.000 MW για σταθμούς της τάξης των 100 KW-500 ΚW ο καθένας, καθώς και αιτήματα συνολικής ισχύος 400 MW για μονάδες ως 100 KW η κάθε μία. Από τη ΡΑΕ διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ παλαιές αιτήσεις, που εκκρεμούσαν με τον παλαιό νόμο, για έργα ως 1 MW το καθένα, συνολικής ισχύος 200 MW.

Οσον αφορά στους επαγγελματίες αγρότες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα δέχεται από αύριο αιτήσεις στην ηπειρωτική χώρα εκτος των διασυνδεδεμένων νησιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά σε φωτοβολταϊκά ισχύος ως 100 kW ανά μονάδα.

Διαψεύσεις για διπλασιασμό του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ
Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι σχετικές αποφάσεις της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρπίλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένται η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη για τα νέα, «εξορθολογισμένα», τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στα μέσα του μήνα προβλέπεται ότι θα δοθεί η σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης διέψευσε τα δημοσιέυματα που αναφέρονται σε διπλασιασμό στην τιμή του αγροτικού ρεύματος τονίζοντας ότι «ουδέν ψευδέστερον, ούδεν αναληθέστερον». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι σχεδιάζεται εξορθολογισμός τιμών σε βάθος τριετίας, ο οποίος όμως δεν θα αφορά σε αυξήσεις του 50% ή 100% στους αγρότες.

Ωστόσο αύξηση θα προβλέπεται, όχι μόνον για τους αγρότες αλλά για πολλές κατηγορίες που μέχρι σήμερα πλήρωναν φθηνά το ρεύμα, όπως π.χ. οι βιομηχανίες, ακόμα και οικιακά τιμολόγια, ενώ θα υπαρξουν εκπτώσεις για πολυ μεγάλες καταναλώσεις, στα εμπορικά τιμολόγια και στις κοινωνικές ευπαθείες ομάδες, καθώς στόχος του εξορθολογισμού είναι να αποτυπωθεί το κόστος της ΔΕΗ στα τιμολόγια ανά κατηγορία πελατών και να σταματήσουν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις. Το συνολικό έσοδο της ΔΕΗ από τη ανακατανομή των τιμολογίων θα παραμείνει το ίδιο. Εξάλλου τα 32 τιμολόγια που έχει σήμερα η ΔΕΗ συγχωνεύονται σε 13. Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει εξορθολογισμό των τιμολογίων από πέρυσι τον Νοέμβριο, ενώ η όλη διαδικασία προβλέπεται και στο Μνημόνιο.

Αδειες για 700 MW
Σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος κάτω από 100 MW και έχουν εκδοθεί προ του τελευταίου νόμου άδειες για 700 MW.

Tο τελευταίο δίμηνο κατατέθηκαν αιτήματα για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1 000 MW για σταθμούς της τάξης των 100 KW-500 ΚW ο καθένας, καθώς και αιτήματα συνολικής ισχύος 400 MW για μονάδες ως 100 KW η κάθε μία.


Ο στόχος του 20-20-20 στο ενεργειακό μείγμα αφορά: 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχετα από ΑΠΕ ως το 2020 και εξοικονόμηση ενέργειας 20%.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου