.

Το ΟΧΙ της Τίνας με σφραγίδα Μαξίμου

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Κατηγορηματικό εξακολουθεί να είναι το “OXI” της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο αίτημα της Τρόικας για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Προς πλήρη επιβεβαίωση του χτεσινού ρεπορτάζ του protothema gr., το αίτημα που ουσιαστικά παραπέμπει σε ένα Μνημόνιο νο 2 για την ενέργεια, τέθηκε με επίσημο τρόπο από την Τρόικα στη συνάντηση της Παρασκευής με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας κ. Κώστα Μαθιουδάκη, χωρίς πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί και γραπτό κείμενο στην κυβέρνηση, εν είδει προσαρτήματος.

Στο υπουργείο, όπως αναφέρει στο protothema gr. ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, θεωρούν ότι τα επιχειρήματα της χώρας μας είναι πολλά και σημαντικά. Καταρχήν , η πώληση εργοστασίων θα έφερνε εκ των πραγμάτων διαλυτικά φαινόμενα στην αγορά ηλεκτρισμού και στην οικονομία γενικότερα, αφού οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων στη Δυτική Μακεδονία θα παρέλυαν την ηλεκτροδότηση για απρόβλεπτο χρόνο.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη πάσχει από νομικής και τεχνικής πλευράς, ενώ η απαξίωση της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας με προφανέστατο τον ρόλο της στην ανάπτυξη της οικονομίας, θα ήταν πλήρης αφού ο εγχώριος ή διεθνής ιδιωτικός τομέας είναι σαφές ότι θα στόχευε στα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης.

Ακόμη κυβέρνηση προβάλλει στην Τρόικα το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ενέργεια προχωρούν αποτελεσματικά, με προφανές παράδειγμα την αγορά φυσικού αερίου η οποία έχει απελευθερωθεί και από τον Απρίλιο λειτουργεί αποτελεσματικά, με χαρακτηριστικά το ότι τον Ιούλιο στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα το 65% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εκφορτώθηκε προερχόταν από χρήστες εκτός της κρατικής ΔΕΠΑ και, συγκεκριμένα, από την Αλουμίνιον της Ελλάδος και την ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για άρση των στρεβλώσεων στην χονδρεμπορική αγορά, προς όφελος των ιδιωτών, θα έχουν καταστεί νόμος έως τον Σεπτέμβριο, στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. και η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, η κα. Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε αντίθετη στην προοπτική να δοθούν προς αξιοποίηση στον ιδιωτικό τομέα νέα κοιτάσματα σε περιοχές όπως Δράμα, η Ελασσόνα και η Βεγόρα κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα και την περαιτέρω επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους λόγω των δικαιωμάτων ρύπων.

Αρμόδιοι παράγοντες του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι οι τελευταίες γραμμές άμυνες για την Ελλάδα στην εξέλιξη δεν μπορεί να είναι άλλες παρά:


•Η εικονική πώληση των μονάδων, μέσω της διάθεσης προς τους ιδιώτες του παραγόμενου από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά εργοστάσια ρεύματος, το οποίο έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το φυσικό αέριο, προκειμένου οι ιδιώτες να το διαθέτουν πλέον εκείνοι στην χονδρική. Η σχετική πρόταση διατυπώθηκε πλέον επισήμως και τεχνοκρατικά από την ΡΑΕ, μέσω της χορήγησης, έπειτα από δημοπρασίες, για δύο χρόνια Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) από την ΔΕΗ στους ιδιώτες. Την ίδια πρόταση έθεσε και στη μυστική ευρεία σύσκεψη της τετάρτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ στο “τραπέζι”, παρά το ότι η επιχείρηση χτες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα. Η αίσθηση που υπήρξε από τη συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί κυριολεκτικά την τελευταία γραμμή άμυνας για την υπουργό κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
•Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της παραγωγής της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η χώρα μας έχει επιλέξει, έως τώρα, τον λειτουργικό και νομικό διαχωρισμό (εξ ου και ο ΔΕΣΜΗΕ), η ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ του επίσης αποδεκτού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοντέλου ΙΤΟ (νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός αλλά με τον ΔΕΣΜΗΕ να ανήκει στην ΔΕΗ) ωστόσο η Τρόικα ζητεί πλέον πιο ακραίες λύσεις. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ταμπού, πάντως, για την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έστω και έναν τόνο χαμηλότερα σε σχέση με την πώληση μονάδων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου