.

Μήνυμα «υψηλής τάσης» για τη ΔΕΗ

Πηγή: Έθνος της Φώφης Γιωτάκη

Μήνυμα «υψηλής τάσης» στέλνουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας για απεργιακές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα.
Τα «σενάρια» για πώληση του 40% λιγνιτωρυχείων, ορυχείων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων -ως επιταγή της τρόικας- άναψε το «φιτίλι» των αντιδράσεων στον χώρο των εργαζομένων της ΔΕΗ και προκάλεσε «σεισμό» στον συνδικαλιστικό τους χώρο. Αποδέκτες των προειδοποιητικών μηνυμάτων ήταν καταρχάς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι πάντως δεν αιφνιδιάστηκαν, αφού γνώριζαν μέρες πριν ότι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ βρίσκονται με το χέρι στη... σκανδάλη των κινητοποιήσεων.

Στο μήνυμά του προς τους βουλευτές ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος προειδοποιεί για «καυτό» μέτωπο κινητοποιήσεων
Αιφνιδιάστηκαν όμως από την «οργή» μηνύματος που έλαβαν χθες στα κινητά τους από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, κ. Νίκο Φωτόπουλο. Στο εν λόγω μήνυμα, ο επικεφαλής των συνδικαλιστών προαναγγέλλει ουσιαστικά το νέο «καυτό μέτωπο» κινητοποιήσεων που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά το επταήμερο απεργιών των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Ταυτόχρονα, καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην προχωρήσουν στη στήριξη της ενδεχόμενης πώλησης σημαντικών μονάδων της ΔΕΗ, κάνοντας «αναδρομή» στα «συνθήματα» προηγούμενων δεκαετιών.

Ο κ. Φωτόπουλος, ένας εκ των κορυφαίων συνδικαλιστών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και είχε συγκρουστεί πρόσφατα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Σωκράτη Ξυνίδη σε κομματική διαδικασία στην Ιπποκράτους (για το εργασιακό και το ασφαλιστικό), επανέρχεται... δριμύτερος με sms προς τους βουλευτές.

«Σύντροφοι βουλευτές, όταν πριν από 32 χρόνια μπήκα στο ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε τον κόσμο, άκουγα τότε στις γιορτές της Νεολαίας που κάναμε -πότε στη Νέα Σμύρνη, πότε στη Νέα Φιλαδέλφεια, πότε στου Ζωγράφου- ένα πολύ ωραίο καταγγελτικό τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου για την αγροτιά που έλεγε «Καημένη αγροτιά θα κερδοσκοπήσουν οι μεσάζοντες»», αναφέρει στον πρόλογό του ο κ. Φωτόπουλος και προχωρεί στο «δια ταύτα» του μηνύματός του.

«Υπάρχουν όρια...»
«Ελπίζω, σύντροφοι βουλευτές, 32 χρόνια μετά να μην το κάνετε επίκαιρο (και στον χώρο της χονδρικής της Ενέργειας) επιτρέποντας στον κάθε αεριτζή να θησαυρίζει σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού. Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ούτε εργοστάσια πουλάμε, ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες.

Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε. Και αυτό που σας λέω εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και πρωτίστως των συντρόφων μας».

Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ περιγράφει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας από τα σχετικά σενάρια περί «απαιτήσεων της τρόικας» που αφορά κυρίως συνδικαλιστές από ή κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Προϊδεάζει για τη δημιουργία νέου «μετώπου» και «εγκαλεί» εκ των προτέρων τους αρμόδιους υπουργούς. Τους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία λέγεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Το σίγουρο είναι ότι ήδη καταγράφονται δύο «γραμμές» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος. Και μπορεί ακόμη να «διστάζουν» να τοποθετηθούν δημοσίως, αλλά κορυφαίοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η «πολιτική της Ενέργειας χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό δεκαετίας, κι όχι πρόχειρες κινήσεις».

Κορυφαίος υπουργός τονίζει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «δεν μπορεί αποσπασματικές φήμες να πυροδοτούν εντάσεις και να στήνουν την κυβέρνηση στον τοίχο, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρή ανάλυση της κατάστασης».

Διαφωνίες για την πώληση μονάδων
Ενστάσεις από βουλευτές

Στον ίδιο «τόνο» εκπέμπουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ κι ότι θα το «δείξουν» εάν και εφόσον έλθει το θέμα προς συζήτηση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις τους. Πρώτος όλων ο κ. Χρήστος Παπουτσής, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που από το βήμα της Βουλής χτύπησε «καμπανάκι», ενώ χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, αφού τάχθηκε υπέρ της σταδιακής απελευθέρωσης του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε τις «ενστάσεις» του.

«Αμεση προτεραιότητα είναι να δούμε τη στρατηγική μας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως την έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα, χωρίς δογματικές προσεγγίσεις του τύπου δώστε άμεσα το 40%, πουλήστε τα λιγνιτωρυχεία, τα ορυχεία ή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Αυτό, κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να το αποδεχθεί η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε σ’ αυτήν τη βάση με τον οποιονδήποτε. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Π. Μπεγλίτης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΔΕΗ δεν είναι μια απλή ΔΕΚΟ - είναι στην καρδιά του αναπτυξιακού μοντέλου».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου