.

Δίνουν προθεσμία έως το Σεπτέμβριο για τη ΔΕΗ

erotimatiko lampirizon
Αναδημοσίευση: Εφ. Βήμα, του Β. Χαροντάκη, 4.8.10

Απέφυγε, μόνο προσωρινά, η κυβέρνηση τις πιέσεις της τρόικας για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων. Δεσμεύθηκε όμως ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα της γνωστοποιήσει τις προτάσεις της. Και έτσι στο συμπληρωματικό μνημόνιο- το σχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες η τρόικα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου - θα αναφέρεται η φράση «εύρεση ισοδύναμης λύσης» αναφορικά με την εκχώρηση των μονάδων σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης επέμειναν στην απόφαση της κυβέρνησης να μην πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Στη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να υπαναχώρησαν από τις αρχικές πιέσεις τους και στο συμπληρωματικό μνημόνιο θα αναφέρεται ως προς το σκέλος της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η φράση της «εύρεσης ισοδύναμης λύσης» με αυτήν της εκχώρησης μονάδων. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν εκ νέου να αναγράφεται η πώληση των μονάδων, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε και έτσι βρέθηκε αυτή η φραστική διατύπωση.

Μετά το τέλος της συνάντησης από κύκλους του υπουργείου υπήρξε η «διαρροή» ότι «έγινε ενημέρωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και για τις κινήσεις της κυβέρνησης, και τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις», διατηρώντας έτσι κλειστά τα χαρτιά για τις κυβερνητικές προθέσεις επί του θέματος.

Τα τέσσερα σενάρια
* Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε δημοπράτηση ενέργειας ίσης με το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της. Την εκδοχή αυτή απορρίπτει ασυζητητί η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

* Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμών για λιγνιτικά κοιτάσματα ώστε αυτά να μισθωθούν από ιδιώτες, οι οποίοι έτσι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό κόστος παραγωγής ρεύματος- προνόμιο που έχει μόνο η ΔΕΗ.

* Το τρίτο σενάριο- το οποίο προωθεί η κυβέρνηση ως τον Σεπτέμβριο- είναι η αναδιάρθρωση των τιμολογίων λιανικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

* Το τέταρτο σενάριο- που θα υλοποιηθεί- είναι το «άνοιγμα» της χονδρικής αγοράς (τιμολόγια). Εκεί η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με το δικαίωμα ρύπων (λόγω λιγνίτη) και στην αγορά θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν οι ιδιωτικές μονάδες που «καίνε» το ακριβό φυσικό αέριο.

Επίσης εξετάζεται η συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες της ΔΕΗ, καθώς και η ανταλλαγή μονάδων της ΔΕΗ με άλλες του εξωτερικού.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κυβέρνηση Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πώλησης τμήματος της ΔΕΗ. Δηλώσεις έκαναν χθες οι κκ. Χρ. Πρωτόπαπας, Π. Κουκουλόπουλος , ενώ ο κ. Τηλ. Χυτήρης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «η κυβέρνηση πρέπει να έχει πάντα την πλειοψηφία της ΔΕΗ χωρίς καμία αμφιβολία. Οπου η ΔΕΗ πάσχει και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη να υπάρξει διάλογος με τη ΔΕΗ την ίδια με τους εργαζόμενους τους ίδιους προκειμένουαν υπάρχει κάτι στρεβλό να διορθωθεί» δήλωσε.

Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ΔΕΗ». Την αντίθεσή του με τις απαιτήσεις της τρόικας εξέφρασε (Κανάλι 1) και ο κ. Δ. Ρέππας λέγοντας ότι «πουθενά στην Ευρώπη οι συζητήσεις αυτού του είδους δεν γίνονται με αυτόν τον τρόπο». Ανάλογη θέση πήρε και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου