.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ετεροχρονισμένες οι ενστάσεις του Νομάρχη για τον τρόπο διαχείρισης της τέφρας από τη ΔΕΗ

Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα επιστολή του Νομάρχη Κοζάνης κ. Δακή προς την υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη σχετικά με την τέφρα που παράγεται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ και μεταφέρεται – αποτίθεται στα παλιά ορυχεία ανάμεσα στα στείρα υλικά. Κύριο ζήτημα του εγγράφου η ελλιπής διαχείριση της τέφρας, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις καθώς και η υποτίμηση της επικινδυνότητας της ως αποβλήτου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Δυτικής Μακεδονίας σχολιάζοντας την επιστολή υπογραμμίζουν τα εξής :
Το θέμα του χαρακτηρισμού της τέφρας ως στερεού αποβλήτου και της διαχείρισης της είναι τόσο παλιό όσο η ίδια η ΔΕΗ. Για πρώτη φορά τίθεται επίσημα το 1992 από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης με την πρώτη τεκμηριωμένη Αναφορά τοπικού φορέα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί υπογραμμίζεται ότι η διαχείριση της τέφρας από τη ΔΕΗ γίνεται με ένα θολό καθεστώς. Η Επιχείρηση αρνείται να χαρακτηρίσει την τέφρα ως τοξικό στερεό απόβλητο, ενώ συχνά χρησιμοποιεί τον όρο «παραπροϊόν». Αυτή η συγκεχυμένη κατάσταση συγκαλύπτεται σιωπηρά από την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές και Φορείς για να μην προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία της ΔΕΗ (σσ. Οι παραγόμενες ποσότητες τέφρας είναι μεγάλες, περίπου 7 εκατομμύρια τόνοι ετησίως).

Στη συνέχεια και με κάθε ευκαιρία οι οικολογικές οργανώσεις επανέρχονται στο θέμα, χωρίς ΠΟΤΕ κανένας φορέας και κανένα κόμμα να υιοθετήσει το αίτημα χαρακτηρισμού της τέφρας ως επικίνδυνου στερεού αποβλήτου και να απαιτήσει έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο διαχείρισης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενστερνιστήκαμε εξαρχής την άποψη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Την τελευταία φορά που φέραμε το θέμα στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο ήταν τον Απρίλιο του 2010, όταν προωθήσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο την Αναφορά έντεκα (11) περιβαλλοντικών οργανώσεων με τη βοήθεια του Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου.

Επίσης στις παρατηρήσεις μας για τη ΜΠΕ των Ορυχείων της ΔΕΗ τονίζαμε επί λέξει ότι «…Η ΜΠΕ της ΔΕΗ δεν προσδιορίζει τι είδους απόβλητο είναι η τέφρα, αδρανές ή τοξικό. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντες σε σχετικό πόρισμα τους το 2009, διαπιστώνοντας προφανώς το κενό, είχαν επισημάνει ότι η ΔΕΗ δεν έχει άδεια διάθεσης της τέφρας εντός των ορυχείων, όπως απαιτεί η ΚΥΑ 50910/0). Η ΔΕΗ αδιαφορώντας για τα νέα standards εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «μουλωχτά» την τέφρα ως αδρανές απόβλητο και να τη διαχειρίζεται με το γνωστό τρόπο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα όμως η τέφρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αδρανές απόβλητο, καθόσον δεν πληροί τους όρους της οδηγίας 2003/33/ΕΚ στον τομέα της εκπλυσιμότητας ορισμένων συστατικών της. Πράγματι, με βάση ένα πρόσφατο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο μεταλλευτικής τεχνολογίας & περιβαλλοντικής μεταλλευτικής) διαπιστώνεται ότι το χρώμιο, μολυβδαίνιο και τα θειικά υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια, ενώ και το στρόντιο, βανάδιο «ξεπλένονται» σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι σε δείγματα εδάφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι εσωτερικές αποθέσεις καθαρής τέφρας όσο και οι εξωτερικές αποθέσεις μίγματος στείρων –τέφρας μπορούν (δυνητικά) μέσω των βρόχινων απορροών να δημιουργήσουν στραγγίσματα επικίνδυνα για τον περιβάλλοντα χώρο και ειδικώς για τα νερά. Η διαπίστωση αυτή έγινε σε κοινή μας συνάντηση με το Σύλλογο Ακρινής….. .
Αν λοιπόν η ΔΕΗ χαρακτήριζε την τέφρα ως τοξικό (ή μη αδρανές) απόβλητο, θα έπρεπε να τη διαχειριστεί με πιο αυστηρές και ακριβές τεχνικές και να τη θάβει σε ειδικούς ΧΥΤΑ, κάτι που προφανώς δεν τη συμφέρει».

Βέβαια, η αργοπορημένη διατύπωση ορθών κατά τα άλλα αιτημάτων από μέρους του Νομάρχη υποδηλώνει είτε καθυστερημένη κατανόηση του θεμελιώδους προβλήματος της τέφρας είτε πρόθεση να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και η «μαχητικότητα» των προβεβλημένων τοπικών στελεχών της ΝΔ. Είναι φανερό ότι όσο πλησιάζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα οξύνονται οι αντιπαραθέσεις όσων διεκδικούν περιφερειακούς και δημαρχιακούς θώκους. Ελπίζουμε βέβαια να οξύνεται το ίδιο και η μνήμη των πολιτών ως προς τα πεπραγμένα ενός εκάστου.

ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

Πληροφ. Λ. Τσικριτζής

ΥΓ. Στην επιστολή του Νομάρχη αναφέρεται ότι ετησίως παράγονται 61,8 εκατομμύρια τόνοι τέφρας, ενώ το πραγματικό νούμερο είναι δέκα φορές μικρότερο. Προφανώς πρόκειται για απροσεξία. Είπαμε να παρουσιάζουμε τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις, όχι να τα .. δεκαπλασιάζουμε !

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου