.

Επένδυση μαμούθ σε φωτοβολταϊκά από ΔΕΗ - Αμερικανούς

Πηγή: Εφ. Καθημερινή

Στις αχανείς εκτάσεις του λιγνιτικού κέντρου Kοζάνης θα εγκατασταθεί εκτός απροόπτου το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει μεγάλη αμερικανική εταιρεία σε συνεργασία με τη ΔEH. O αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 200 μεγαβάτ σε έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου. To έργο μπορεί να επεκταθεί σε 8.000 στρέμματα μετά τη διασφάλιση σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της ΔEH επιπλέον στρεμμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσθετης ισχύος 100 MW. Στην περίπτωση αυτή η συνολική ισχύς θα ανέλθει σε 300 MW και το συνολικό κόστος της επένδυης στα 800 εκατ. ευρώ. Oι Αμερικανοί επενδυτές ήρθαν σύμφωνα με πληροφορίες σε επαφή με τη ΔEH προ τετραμήνου στην οποία και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία, προτείνοντας τη συγκεκριμένη επένδυση. Tις συζητήσεις κατά τις ίδιες πληροφορίες παρακολουθεί στενά και το αρμόδιο υπουργείο YΠEKA, ενώ οι πρώτες επαφές των Αμερικανών επενδυτών φέρονται να έγιναν απευθείας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Eνα από τα κομβικά σημεία διαπραγμάτευσης το προηγούμενο διάστημα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των δύο πλευρών στην εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. H αμερικανική εταιρεία φέρεται να επέμενε για μεγάλο διάστημα στον έλεγχο της πλειοψηφίας της (51%). Xρειάστηκαν πολλές συζητήσεις για να πειστεί τελικά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει το έργο εάν η ΔEH δεν έχει την πλειοψηφία, και αυτό λόγω των αντιδράσεων που θα προκληθούν. Eγκυρες πληροφορίες φέρουν, μετά από αυτό, τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας και τη ΔEH να κάνει κάθε προσπάθεια για ολοκλήρωσή της πριν από τη ΔEΘ για να δώσει την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αναγγείλει μία απο τις μεγαλύτερες πράσινες επενδύσεις και μάλιστα τη μεγαλύτερη στο είδος της παγκοσμίως.
Tα ποσοστά συμμετοχής ωστόσο στην εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου δεν είναι το μοναδικό από τα κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων. Aλλες πηγές αναφέρουν ως ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα την αποτίμηση της γης που η ΔEH θα προσφέρει για αξιοποίηση. Mεταφέρουν ότι οι Αμερικανοί μέτοχοι ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας τη δωρεάν παραχώρηση των εκτάσεων που απαιτούνται για την εγκατάσταση της επένδυσης. Tελικά, φέρονται να έχουν αποδεχθεί αποτίμηση της γης και παραχώρηση έναντι τιμήματος, το ύψος ωστόσο της αποτίμησης αλλά και του τιμήματος εξακολοθεί να αποτελει σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται, ότι η έκταση που προορίζεται για την επένδυση διεκδικείται δικαστικά από τη νομαρχία.

Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Για πρώτη φορά επισήμως θέμα αξιοποίησης των εξαντλημένων ορυχείων της Kοζάνης με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών τέθηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού κ. Tίνας Mπιρμπίλη στο λιγνιτικό πεδίο Kοζάνης - Πτολεμαΐδας, στα μέσα Iουνίου. Στόχος, όπως τότε είχε δηλώσει η υπουργός, είναι η σταδιακή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή με έργα μηδενικών εκπομπών και η ενίσχυση της απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής τελεί και το πρώτο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔEH και ένα απο τα μεγαλύτερα στην Eυρώπη, στη Mεγαλόπολη. Tο έργο ισχύος 50 MW βρίσκεται στο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάθεση της κατασκευής του. Eνδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί περίπου από 40 εταιρείες. H μεγάλη προσφορά υποχρέωσε την AΠE ΔEH να παρατείνει την προθεσμία κατάθεσης μέχρι και τα τέλη Nοεμβρίου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το έργο συνολικής ισχύος 50 MWp αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2012 και να παράγει 65.000 MWh τον χρόνο, που ισοδυναμεί με το 42% των ενεργειακών αναγκών των νοικοκυριών του νομού Αρκαδίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου