.

Προς Στρατηγική Συνεργασία της ΔΕΗ με EDF

Πηγή: energia.gr

Ευρύτερο στρατηγικό χαρακτήρα αναμένεται να προσλάβει η συνεργασία που ήδη έχει συνάψει η ΔΕΗ με την Electricite de France στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την “απάντηση” της ΔΕΗ στις εξελίξεις με φόντο την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η προσπάθεια σύναψης στρατηγικής συνεργασίας με την γερμανική RWE, η οποία είχε εξελιχθεί επί διοίκησης του κ. Τάκη Αθανασόπουλου δεν είχε ευοδωθεί, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο σε σχέση με την διαδικασία επιλογής του εταίρου όσο και σε σχέση με την προοπτική εγκατάστασης λιθανθρακικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού στην χώρα μας.

Η δεύτερη απόπειρα σύναψης στρατηγικής συνεργασίας για την ΔΕΗ, αυτήν την φορά από την διοίκηση του κ. Αρθούρου Ζερβού, έχει γαλλική σφραγίδα. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται το energia gr., σύντομα η διοίκηση θα παρουσιάσει σχέδιο στρατηγικής συνεργασίας με την Electricite de France, την κυρίαρχο της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για μία συμμαχία που θα αναφέρεται στην από κοινού κατασκευή εργοστασίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην ανταλλαγή ηλεκτρισμού, στην διεκδίκηση ιδιωτικοποιούμενων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης.

Οι επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ είναι τεράστιες και η παρουσία της Electricite de France είναι προφανές ότι διευκολύνει την ΔΕΗ στην δύσκολη, ειδικά κατά την τρέχουσα περίοδο, προσπάθεια αναζήτησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, για την σύναψη της συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας είναι ήδη ενήμερα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης που θεωρούν ως μονόδρομο για την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού την συγκεκριμένη εξέλιξη, μέσα στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται από την αυξανόμενη παρουσία του ιδιωτικού τομέα στην αγορά ηλεκτρισμού.

Εννοείται ότι η προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας δεν απασχολεί την ελληνική πλευρά, με δεδομένη την επιλογή να παραμείνει ο συγκεκριμένος τομέας εκτός ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας τουλάχιστον για την τρέχουσα δεκαετία.

Ωστόσο, η Electricite de France μπορεί, μέσω των διεθνών διασυνδέσεων να διασφαλίσει φθηνό ρεύμα προς εισαγωγή στην ΔΕΗ, η παραγωγή του οποίου θα έχει ως αφετηρία τους πυρηνικούς σταθμούς του γαλλικού κολοσσού.

Πρόσωπα που παρακολουθούν το ζήτημα αναφέρουν ότι σχετική παρουσίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα από την διοίκηση Ζερβού στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου